Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
17.10.2018 02:23

Občianske hliadky v meste vidieť, ľudia si ich pochvaľujú


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Zvolen


Občianske hliadky, ktoré vo Zvolene pracujú od začiatku tohto roku, si obyvatelia mesta i zástupcovia samosprávy pochvaľujú. Šiesti muži v čiernych tričkách vysvetľujú ľuďom, že alkohol, hlučné správanie a obťažovanie slušných občanov nemá čo na verejnosti robiť.


„Očakávania boli jasné – zlepšiť verejný poriadok, riešiť, ale aj predchádzať podnetom, ktoré ľudia hlásia najčastejšie – pitie alkoholu na verejnom priestranstve, hlučné, drzé správanie, žobranie, obťažovanie okoloidúcich,“ hovorí primátorka Lenka Balkovičová, ktorá opätovne ohlásila kandidatúru.       

Keď sa mesto Zvolen začiatkom roka 2018 púšťalo do trojročného projektu občianskych hliadok, zložených predovšetkým z miestnych Rómov, nebolo isté, čo to prinesie. "Vďaka aktívnemu oslovovaniu napokon mesto našlo šiestich ľudí, ktorí sa zaradili k mestskej polícii. Prešli úvodnými školeniami zameranými na informácie o verejnom poriadku, zákonoch či komunikáciu,“ hovorí náčelník mestskej polície vo Zvolene Juraj Chabada.       

Na začiatku ich v uliciach sprevádzali mestskí policajti a sledovali, ako pri riešení problémov postupujú. „Policajti boli prekvapení, ako komunikujeme s narušiteľmi poriadku,“ uviedol jeden z členov hliadky Miroslav Oláh. „Začiatky boli, samozrejme, ťažké, nebol tam rešpekt, museli sme si ho vybudovať,“ pripomína.       

Najväčší oriešok bolo podľa neho okolie železničnej a autobusovej stanice, kam teraz chodia denne. „Ak nejaká skupinka napríklad pije na verejnosti, my sa predstavíme, vysvetlíme im pravidlá. Ak nie sú ochotní ich rešpektovať, prípadne sa situácia vyhrocuje, voláme policajnú hliadku,“ hovorí ďalej Oláh. „Keď sa pozriete na železničnú stanicu teraz, vidíte rozdiel. Keď sme nastúpili, bolo tam veľa problémových skupín, popíjali, postávali, boli tam bitky, ako sme tam začali chodiť, nemáme s nimi problém, rešpektujú nás.“       

Okrem staníc sa členovia občianskej hliadky pohybujú v okolí Balkánu, Sokolskej ulice, na Sekieri či Zlatom potoku. Niekde si na nich ľudia už tak zvykli, že ich volajú sami.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
05.11.2017
Prácu v obnovených občianskych hliadkach získa osem ľudí
Verejný poriadok a bezpečnosť v uliciach Rimavskej Soboty bude v blízkej budúcnosti zabezpečovať okrem iných zložiek i osem členov miestnej občianskej poriadkovej služby.
viac
18.09.2018
Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky
V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.
viac
13.11.2018
Občianske hliadky – muži v čiernom, ktorí pomáhajú a chránia
Denne sú v uliciach Zvolena, aby dohliadali na verejný poriadok. V čiernych tričkách vysvetľujú ľuďom, že alkohol, hlučné správanie a obťažovanie slušných ľudí nemá čo robiť na verejnosti. Muži v čiernom však ľuďom v problémoch vedia aj poradiť a pomôcť. Občianske hliadky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %