Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.02.2017 04:27

Občianska hliadka v Matejovciach sa osvedčila


Ilustračná snímka: (tasr).


V Matejovciach bude opäť pôsobiť občianska hliadka. Mesto Poprad uspelo s projektom, ktorý bude realizovaný v rámci Národného projektu „Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom vybraných aktívnych opatrení trhu práce“ finančne podporovaného Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny UPS VR Poprad.


Poslaním štvorčlennej občianskej hliadky bude ochrana verejného poriadku a životného prostredia v časti mesta Matejovce. Občianske hliadky začnú pracovať 3. apríla a v rámci trvania projektu budú v nasadení do 31. decembra 2017.

Mesto Poprad sa do tohto programu rozhodlo vstúpiť na základe potreby zintenzívnenia ochrany verejného poriadku ako aj na základe požiadaviek obyvateľov tejto časti mesta, ktorí sa na samosprávu obracali s požiadavkami na riešenie problémov v spolunažívaní s miestnym rómskym obyvateľstvom.

Počas realizácie projektu v roku 2016 členovia občianskej hliadky najčastejšie pomáhali pri riešení týchto činností:

- zabezpečovanie bezpečnosti žiakov pri prechode pre chodcov počas cesty do školy a zo školy,

- fyzické útoky v marginalizovanej rómskej komunite,

- zabezpečovanie ochrany verejného majetku,

- kontrola športovísk a ihrísk,

- kontrola maloletých detí a mladistvých z rómskej komunity na verejnom priestranstve bez dozoru rodičov po 22. hodine.

V rámci spolupráce s odborom sociálnym MsÚ v Poprade členovia občianskej hliadky participovali na konkrétnych prípadoch riešenia problémov v rómskej komunite (organizovali a dohliadali na upratovacie brigády okolia Staničnej ulice v Matejovciach a boli prítomní aj počas deratizácií a dezinsekcií v tejto lokalite).

„Zriadenie a činnosť občianskych hliadok prispeli k zlepšovaniu sociálnych vzťahov na lokálnej úrovni a hlavnou výhodou je to, že členovia občianskych hliadok mali prirodzenú autoritu, dobrú miestnu a osobnú znalosť komunity (rodinné väzby, spolunažívanie jednotlivých členov komunity a pod.), čo napomáhalo k identifikácii problémov a naopak, komunita poznala členov hliadky a dôverovala im. Taktiež je možné konštatovať, že aj ostatné zložky záchranného systému ako sú PZ SR, mestská polícia, Hasičský a záchranný zbor SR, pracovníci samosprávy a štátnej správy a Záchranná zdravotná služba mali s činnosťou občianskych hliadok najmä dobré skúsenosti,“ informoval náčelník Mestskej polície Poprad Štefan Šipula.

Projekt „Šanca na zamestnanie“, v rámci ktorého boli vytvorené štyri pracovné miesta členov občianskej hliadky, trval do 31. 12. 2016. Mesto Poprad preto v snahe zistiť názor samotných obyvateľov Matejoviec, či aktuálna situácia v Matejovciach vyžaduje pôsobenie občianskej hliadky i v ďalšom období, zrealizovalo dotazníkový prieskum, do ktorého sa zapojilo 142 občanov, z toho 112 žien a 30 mužov vo veku od 16 do 83 rokov. Až 73 % zúčastnených respondentov bolo presvedčených, že pôsobenie občianskej hliadky v Matejovciach malo význam a je potrebné, aby tam pôsobila aj naďalej.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
04.04.2017
V mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka
Od začiatku apríla 2017 začala v meste Poprad znova pôsobiť občianska hliadka. Vznikla na základe podpísanej Dohody medzi Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad a mestom Poprad,  v rámci  Národného projektu Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom VAOTP-2.
viac
25.10.2017
Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky
Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.
viac
11.03.2018
Plán rozvoja by mal v Matejovciach priniesť systém, poriadok a postupnosť
Mesto Poprad vytvorilo spoločne s Klubom Matejovčanov pracovnú skupinu, ktorej cieľom je vypracovať dlhodobý plán rozvoja pre túto časť mesta. Má za sebou už tri stretnutia, na ktorých sa postupne prešlo od informatívnych správ ku konkrétnym požiadavkám a navrhovaným riešeniam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %