Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.08.2017 01:25

Obchodníci môžu tovar vystavovať na ulici za symbolický jeden cent


Ilustračná snímka


Liptovskomikulášska samospráva výrazne znížila sadzbu za vystavenie tovaru pred obchodmi v meste. Za symbolický jeden cent za meter štvorcový denne tak môžu verejné priestranstvo využívať majitelia reštauračných zariadení aj obchodníci. Cieľom radnice je oživiť pešiu zónu v historickom centre.


       Podľa Anežky Makovickej z oddelenia miestnych daní a poplatkov Mestského úradu (MsÚ) v Liptovskom Mikuláši, mnohí obchodníci svoj tovar vykladali na ulicu aj napriek tomu, že doteraz platné nariadenie to umožňovalo len v prípade drobných umeleckých predmetov, kvetov a priesad. Teraz budú môcť vystavovať akýkoľvek tovar. "Týmto opatrením chceme zlepšiť podnikateľské prostredie v našom meste a taktiež opatrenie vnáša do systému poriadok," vysvetlila.       

"Našou snahou je tiež predísť pokutovaniu podnikateľov za vystavovanie tovaru na verejných priestranstvách načierno. Poplatok jeden cent nie je už taký vysoký, aby bol neakceptovateľný a policajti už nebudú musieť podnikateľov prevádzok v našom meste pokutovať," doplnil primátor mesta Ján Blcháč.       

Magistrát sa neobáva, že by obchodníci svojím tovarom zablokovali celé ulice. Ak totiž podnikateľ vystavuje tovar na ploche väčšej ako šesť štvorcových metrov, sadzba predstavuje už päť eur za každý štvorec navyše. "Týmto chceme súčasne zabrániť prílišnému záberu verejného priestranstva na úkor jeho ostatných funkcií," vysvetlil Gabriel Lengyel, vedúci odboru životného prostredia a dopravy MsÚ.       

Samospráva sa rozhodla bojovať s vyľudneným hlavným námestím už vlani. Na podporu oživenia centra mesta vtedy znížila daň z terás na jeden cent z pôvodných 25 centov za meter štvorcový za deň v prípade terás, kde sa nepodávajú alkoholické nápoje a 16 centov pre terasy s predajom alkoholu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
12.01.2017
V silných mrazoch praskajú potrubia a zamŕzajú prípojky
V ostatných dňoch odstraňovali liptovskomikulášski vodári desiatky porúch. Pri výkopoch v premrznutej zemi museli používať aj hydraulické zbíjacie kladivo. Zem je v súčasnosti zamrznutá do hĺbky viac ako stodesať centimetrov.
viac
31.03.2022
Liptovský Mikuláš chce do roku 2036 znížiť emisie oxidu uhličitého o 93 percent
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje do roku 2036 znížiť emisie oxidu uhličitého o 93 percent. Spotrebu energií chce zmenšiť o 66 percent, podiel obnoviteľných zdrojov by sa mal zvýšiť o 93 percent. Vyplýva to z Nízkouhlíkovej stratégie mesta Liptovský Mikuláš na roky 2022 - 2036.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %