Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
15.08.2019 08:05

Obce sa majú čím navzájom inšpirovať aj v oblasti životného prostredia


Ilustračná snímka


Mestá a obce sa podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) majú čím inšpirovať a mali by sa porovnávať. „Je veľmi dobré, ak samosprávy idú do pilotných projektov, z ktorých poznatky môžu poslúžiť aj ďalším samosprávam,“ uviedol pre TASR hovorca ZMOS Michal Kaliňák.


Príkladom pilotného projektu je vytváranie lúčnych plôch, s ktorým začalo viacero slovenských miest. V prípade, že sa projekty lúčnych plôch neosvedčia, bude lepšie vrátiť sa z kratšej cesty. Úspech môže byť, naopak, povzbudením pre ďalšie samosprávy, vysvetlil Kaliňák.       

Téma ochrany životného prostredia zasahuje do rôznych oblastí života v obciach. „Či už by sme hovorili o odpadovom hospodárstve, alebo aj znižovaní energetickej náročnosti budov,“ vymenoval Kaliňák. Prispieť k čistejšiemu ovzdušiu sa podľa neho snažia mestá aj verejnou dopravou s ekologicky prijateľnejším pohonom či používaním vyhovujúceho posypového materiálu počas zimnej údržby ciest a chodníkov.       

Viaceré krajské mestá ešte na jeseň, pred komunálnymi voľbami, predstavovali úvahy o zavedení nízkoemisných zón. Niektoré sa dokonca prihlásili k Európskemu dohovoru o klíme a energetike, pripomenul Kaliňák. V súčasnosti sa tieto zámery podľa neho naďalej pohybujú v rovine úvah a zvažovania technických možností. „Zaviesť nízkoemisnú zónu je prínos, ktorý však môže znížiť fakt, že do tejto zóny budú mať prístup staršie naftové autobusy alebo odpadky z košov bude zbierať staré dymiace auto. Čo by až také terno nebolo,“ komentoval.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
Mestá dostanú možnosť vyhlásiť na svojom území nízkoemisné zóny
Slovenské obce a mestá budú mať možnosť zlepšiť kvalitu ovzdušia na svojom území vytvorením takzvaných nízkoemisných zón.
viac
22.04.2016
Slováci recyklujú málo, zmeniť to má nový vzdelávací projekt
Slováci často nevedia, ako zužitkovať odpady či doceniť druhotné suroviny.
viac
09.06.2021
Hľadajú sa odborníci na zlepšenie životného prostredia v mestách a obciach
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR hľadá odborníkov na projekty venované zlepšeniu životného prostredia v mestách a obciach Slovenska.
viac
04.01.2022
ZMOS prichádza s enviroakadémiou
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s enviroakadémiou. Cieľom tejto agendy bude pokrytie kľúčových aspektov životného prostredia z hľadiska miestnej územnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %