Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
02.06.2017 10:12

Obce pri Vodnom diele Gabčíkovo by mohla spojiť nová cesta


Vodné dielo Gabčíkovo.


Obce na oboch brehoch pri Vodnom diele Gabčíkovo by sa mohli dočkať novej cesty. Štúdia uskutočniteľnosti ukázala, že dva z priepustov popod vodu by mohli prebudovať na cestu pre osobné automobily, cyklistov či chodcov.


Na brífingu, ktorý sa konal 30. mája priamo pri jednom z priepustov pri obci Vojka nad Dunajom (okr. Dunajská Streda) o tom informovali minister životného prostredia SR László Sólymos a generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Daniel Kvocera.      

Priepusty slúžia na odvádzanie priesakových vôd do ramennej sústavy Dunaja. Dva z nich plánujú zrekonštruovať a sprístupniť pre verejnosť. „Hľadáme možnosti, ako by sme bez väčších zásahov do životného prostredia zabezpečili obyvateľom Žitného ostrova trvalý prechod z jednej strany vodného diela na druhú,“ povedal Sólymos. Uviedol, že na realizáciu plánu bude potrebné zabezpečiť viaceré povolenia a výnimky. Netrúfol si teda presne časovo ohraničiť, kedy by mohla byť cesta prístupná pre verejnosť, dúfa však, že to bude menej ako päť rokov.      

Kvocera upozornil na problém, že kompu, ktorá v súčasnosti spája oba brehy, nie je možné napríklad pre počasie využívať celoročne. „Štúdia uskutočniteľnosti ukázala najmä to, že je to riešiteľné,“ povedal. Nasledovať podľa neho budú ďalšie kroky, momentálne prebiehajú merania priamo v priepustoch.      

Po úspešnom dokončení prác by spojenie oboch brehov zabezpečovali zrekonštruované priepusty či tunely a kompa by fungovala len na špeciálne účely. Samotný tunel je dlhý približne 500 metrov. Premávka v tuneli bude obojsmerná, riadil by ju pravdepodobne semafor.      

Podľa projektantov je takáto úprava realizovateľná, ale vyžaduje si niekoľko výnimiek z technických noriem. V rámci zabezpečenia bezpečnosti sa zároveň zvažuje možnosť obmedzenia najvyššej povolenej rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
Podľa odborníkov je projekt cesty pod Dunajom realizovateľný
Obyvatelia Žitného ostrova sú o krok bližšie k možnosti využívať cestu pod Dunajom. Všetky potrebné merania už boli ukončené. Ich výsledky dali zelenú zámeru prebudovať dva otvory priepustu na dopravný tunel.
viac
24.01.2018
Nová cesta z L. Sliačov do Partizánskej Ľupče zjednoduší prepravu
Nové dopravné prepojenie medzi Partizánskou Ľupčou a Liptovskými Sliačmi umožní domácim rýchlejšiu a efektívnejšiu prepravu z jednej obce do druhej.
viac
26.02.2020
Nová cyklotrasa už čoskoro prepojí dva hrady, kraje i dva štáty
Projekt Na bicykli po stopách histórie sa pomaly, ale isto blíži do svojej záverečnej fázy. V rámci neho Trenčianska župa spoločne s českým mestom Brumov-Bylnice buduje jedinečnú cyklotrasu, po ktorej sa cyklisti budú môcť previezť z Trenčianskeho hradu na Hrad Brumov.
viac
11.11.2021
Medzi Spariskami a Bielym krížom vybudovali novú turistickú trasu
V bratislavských mestských lesoch v Malých Karpatoch vybudovali novú turistickú trasu medzi Spariskami a Bielym krížom. Lesná cestička obchádza frekventovanú asfaltovú cyklotrasu, po ktorej viedla značka pôvodne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %