Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.06.2018 10:00

Obce Mikroregiónu Adela získali 1500 malých kompostérov


Ilustračná snímka


Približne 1500 kompostérov začnú v najbližších mesiacoch využívať obyvatelia ôsmich obcí Mikroregiónu Adela v okrese Zvolen. Zakúpia ich z grantu vo výške približne 180.000 eur, ktorý získali z eurofondov prostredníctvom Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


"Pre našu obec je z daného objemu určených 400 kompostérov, mali by sa teda dostať do každej domácnosti," povedal pre TASR starosta Budče František Moravec. Počíta s tým, že obyvatelia si prevažnú časť spracovaného biologicky rozložiteľného materiálu využijú sami vo svojich záhradách, nezapracovanú časť ale môžu raz za dva týždne priniesť do obecných veľkoobjemových kontajnerov alebo priamo do bioplynovej stanice, ktorá je hneď vedľa obce.       

Starosta Budče s približne 1280 obyvateľmi by chcel v najbližších rokoch, v prípade opätovného zvolenia, dobudovať kanalizáciu, ktorú ešte stále nemá asi 40 percent obyvateľov a postaviť kultúrny dom. Ešte tento rok by chcel zrealizovať projekt rekonštrukcie odborných učební v miestnej základnej škole a vymeniť umelú trávu na ihrisku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2018
Mesto začína s distribúciou kompostérov. Žilinčania ich dostanú zadarmo
Už onedlho budú môcť záhradkári zo Žiliny zmeniť odpad z kuchyne na hnojivo vo vlastnej záhradke. Umožnia im to kompostéry, ktoré žilinská radnica rozdá Žilinčanom bezplatne.
viac
10.12.2020
MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.
viac
25.05.2021
Projekt vybudovania Vážskej cyklodopravnej trasy má v župe stále zelenú
Na popredných priečkach priorít Žilinského samosprávneho kraja dlhodobo figuruje rozvoj cyklodopravy v kraji. Jej potenciál pritom župa nevidí iba v rozšírení ponuky cestovného ruchu, ale čoraz viac si uvedomuje aj význam bezpečnej prepravy na bicykloch pri dochádzaní do práce či školy.
viac
23.11.2021
Na recykláciu odpadu dostanú obce 10 miliónov eur
Výzvu odsúhlasila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorej rezort plní funkciu Centrálneho koordinačného orgánu pre eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %