Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.11.2016 09:15

Občania protestujú proti dlhotrvajúcej príprave na výstavbu obchvatu mesta


Ilustračná snímka: (tasr).


Obyvatelia Šale koncom uplynulého týždňa opäť vyjadrili svoju nespokojnosť s dlhotrvajúcimi prípravami na výstavbu obchvatu mesta. Niekoľko desiatok sa ich zišlo pred budovou mestského úradu, kde transparentmi upozorňovali na problém s dopravou v meste.


Ministrovi dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpádovi Érsekovi (Most-Híd) odovzdali memorandum, v ktorom ho žiadajú o urýchlenú výstavbu obchvatu, ktorý sa plánuje už niekoľko rokov.       

"Vybudovanie obchvatu Šale je jednou z priorít rezortu, výstavbu však spomaľujú chýbajúce peniaze na výkup pozemkov pod budúcou stavbou, čo je odhadom 8 miliónov eur. Toto je najväčší problém, peniaze na samotnú výstavbu sa dajú použiť z eurofondov," povedal Érsek. V súčasnosti sa pripravuje štúdia realizovateľnosti budúcej stavby, hotová by mala byť v máji budúceho roka.       

Skupina občanov mesta a občianskych združení na problém s katastrofálnou dopravnou situáciou, ktorá je spôsobená tranzitnou dopravou, opakovane upozorňuje už niekoľko rokov. Už v roku 2012 spustili petičnú akciu zameranú na urýchlenie procesu prípravy obchvatu. Obchvat mesta Šaľa bol súčasťou Rezortného rozvojového programu verejných prác na roky 2013 – 2015.       

V apríli minulého roka generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Roman Žembera na pracovnom rokovaní s primátorom Šale Jozefom Belickým informoval, že SSC chce začať s výstavbou, predchádzať jej bude vypracovanie štúdie realizovateľnosti, výkup pozemkov a získanie stavebného povolenia. Skonštatoval, že SSC ako investor a správca ciest 1. triedy má vypracovanú dokumentáciu na stavebné povolenie pre stavbu preložky cesty I/75 –obchvat mesta Šaľa. Nasledovať by malo získanie stavebného povolenia po ukončení výkupu pozemkov a obstarávanie dodávateľa. Štúdia realizovateľnosti mala byť vyhotovená do konca minulého roka. So samotnou výstavbou obchvatu sa malo začať v tomto roku.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2021
Výstavba dôležitého diaľničného úseku bude pokračovať
Výstavba tunela Višňové bude pokračovať. Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky ohlásilo víťazného uchádzača, ktorým je spoločnosť SKANSKA.
viac
22.05.2021
Obchvat mesta Šaľa je bližšie k realizácii
Výstavba obchvatu Šale je bližšie k získaniu stavebného povolenia. Podľa slov hovorkyne mesta Dajany Hanesovej sa podarilo dosiahnuť dohodu s vlastníkom pozemkov pod časťou budúcej komunikácie.
viac
24.05.2021
V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky
V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.
viac
20.08.2021
V Šali sa opäť protestovalo za bezodkladné začatie výstavby obchvatu mesta
Stovky obyvateľov Šale a okolitých obcí sa vo štvrtok zhromaždili pri kruhovom objazde na Nitrianskej ulici v Šali–Veči a žiadali bezodkladné začatie výstavby obchvatu mesta. Zhromaždenie organizovalo mesto Šaľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %