Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.02.2018 09:47

O zber elektroodpadu majú najväčší záujem domácnosti z Nového Mesta


Ilustračná snímka.


Najviac kilogramov elektroodpadu (17 169 kg) v rámci bratislavského mobilného zberu vyzbierali v roku 2017 v Novom Meste. V tejto mestskej časti sa tiež do zberu organizovaného Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu - Envidom zapojilo i najviac domácností.


 "Spolu 1007 nefunkčných elektrospotrebičov sme odvážali z 536 adries v Novom Meste,“ spresnila Jana Nahálková zo združenia.       

Medzi ďalšími mestskými časťami, ktorých obyvatelia prejavili najväčší záujem o mobilný zber, patril Ružinov (434 domácností, ktoré celkovo odovzdali 811 ks elektrospotrebičov a 15 350 kg elektroodpadu) a takisto Karlova Ves, kde 833 ks elektrospotrebičov celkovo vážiacich 11 600 kg odovzdalo 373 domácností. V prepočte odovzdaných kg na obyvateľa sú na prvých miestach okrem Nového Mesta (0,45 kg na obyvateľa) a Karlovej Vsi (0,35) aj Podunajské Biskupice a Dúbravka (0,34 kg na obyvateľa).       

Naopak, na opačnom póle sú mestské časti Rusovce a Čunovo, ktoré sa do mobilného zberu elektrospotrebičov podľa štatistík Envidomu vôbec nezapojili, pri prepočte odovzdaných kg na obyvateľa sú na spodných priečkach tiež Záhorská Bystrica, Jarovce, Devín, ale aj 16-tisícová Devínska Nová Ves, kde sa do mobilného zberu zapojilo iba 13 domácností.       

Nahálková ozrejmuje, že na výsledkoch sa výrazne prejavuje komunikácia samotnej mestskej časti. "Tie samosprávy, ktoré sa snažia svojich obyvateľov intenzívne informovať prostredníctvom svojich infokanálov – miestneho rozhlasu, novín či letákov, sa zapájajú do mobilného zberu výraznejšie," skonštatovala.       

Bezplatný celoročný mobilný zber elektroodpadu v Bratislave organizuje Envidom prostredníctvom stránky www.zberelektroodpadu.sk. Záujemcovi stačí navštíviť webstránku, vybrať si termín mobilného zberu elektroodpadu v mestskej časti Bratislavy, v ktorej býva, a postupovať podľa ďalších inštrukcií. "Termíny zberov dopĺňame priebežne. Objednávanie na jednotlivé termíny zberu uzatvárame dva dni pred konaním zberu. Po uzavretí objednávok na daný termín zverejníme nový termín zberu," vysvetľuje generálny riaditeľ združenia Peter Valent. Celoročný mobilný zber s online registráciou organizuje od roku 2015.       

Za rok 2017 sa do mobilných zberov združenia zapojilo 2391 bratislavských domácností, ktoré odovzdali 5232 kusov starých spotrebičov s celkovou hmotnosťou viac ako 87 ton.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2018
Do upratovania brehov Dunaja sa tento rok zapojí aj Devín
Do každoročného jarného upratovania brehov Dunaja sa tento rok po prvý raz zapojí aj mestská časť Devín. Asociácia bratislavských vodáckych klubov (ABVK), ktorá upratovanie organizuje, by však ocenila, ak by sa raz do upratovania zapojili všetky mestské časti, cez ktoré Dunaj preteká.
viac
16.02.2022
Zber kuchynského bioodpadu na jar rozšíria do ďalších mestských častí
V Bratislave rozšíria na jar zber kuchynského bioodpadu do ďalších mestských častí. V marci sa zapojí Záhorská Bystrica, v apríli Karlova Ves a Dúbravka.
viac
08.11.2022
Do zberu elektrodpadu od domu sa vlani zapojilo 81 trnavských domácností
V Trnave vlani odovzdali obyvatelia 4,5 tony elektroodpadu. Do zberu prostredníctvom odvozu priamo od domu sa zapojilo 81 trnavských domácností, ktoré sa takto zbavili 99 starých chladničiek a mrazničiek, 156 veľkých spotrebičov, ako sú práčky či sporáky, a 131 rôznych menších spotrebičov.
viac
10.05.2023
Vlani odviezli z domácností 4,5 tony elektroodpadu
Trnavčania vlani odovzdali v rámci mobilného zberu elektroodpadu 4,5 tony nepotrebných spotrebičov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %