Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
22.07.2019 06:55

O vodnom hrade Šintava sa môžu rozpísať nádejní literáti


Mestské múzeum Sereď - Mesto Sereď


Občianske združenie (OZ) Vodný Hrad chce u obyvateľov Serede posilniť povedomie o význame národnej kultúrnej pamiatky – seredského kaštieľa, bývalého vodného hradu Šintava, ktorý bol jedným zo sídelných hradov cisára a uhorského a českého kráľa Žigmunda Luxemburského.


Po vlaňajšej úspešnej výtvarnej súťaži vyhlásilo pre tento rok literárnu. Témou je Život na seredskom kaštieli.  "Zúčastniť sa môžu autori v troch kategóriách – od 14 do 19 rokov, do 26 a nad 26 rokov," informovala TASR Martina Hilkovičová z OZ. Zobraziť môžu ľubovoľnú etapu existencie sídla a opísať v ňom ľubovoľné postavy. Uzávierka súťaže je 30. septembra, rozsah poviedky je maximálne štyri strany alebo 15.000 znakov. Práce treba poslať na adresu vodny.hrad.sk@gmail.com.       

OZ vyhlásilo literárnu súťaž v spolupráci s Mestským múzeom v Seredi a miestnymi strednými školami. Podľa Hilkovičovej by chceli témy, ktoré im autori do súťaže prinesú, rozpracovávať aj do malých divadelných predstavení. "Inšpirovaní sme vlaňajškom, keď sme spolu s okruhom ľudí, ktorí sa nadchli pre amatérske divadlo, takéto jedno predstavenie s historickou tematikou urobili," uviedla. Sú radi, že sa v Seredi formuje komunita aktívnych ľudí, ktorí majú o históriu a kultúru záujem.       

Seredský kaštieľ sa dlhodobo nachádza v nevyhovujúcom stave, snahy o jeho záchranu neviedli zatiaľ k želanému výsledku. Radnica ako vlastník sa ho snažila predať, ale nenašiel sa záujemca, ktorý by chcel do obnovy investovať. OZ má predstavu, že by sa mohla obnova realizovať aj postupne tak, ako sa podarilo pred časom obnoviť bastión, kde sa konajú príležitostné výstavy. Mesto uprednostňuje celkovú opravu, ale na tú nemá vlastné prostriedky a ani sa mu nepodarilo získať dotáciu v potrebnom objeme. Nateraz je vyhlásená verejná zbierka na obnovu. V mestskom rozpočte je na tento rok na kaštieľ vyčlenená suma iba na prípadnú nevyhnutnú údržbu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice
Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.
viac
05.09.2018
Poľovnícky guľáš bude na hrade súťažne variť 13 združení a spolkov
Celkom 13 poľovníckych združení a spolkov bude v sobotu (8. 9.) v areáli hradu v Modrom Kameni súťažiť vo varení poľovníckeho guľáša. Podujatie je tradičnou súčasťou Poľovníckych dní. Celodenný program sa začne o 10.00 h slávnostnou Hubertovou svätou omšou v kaplnke Sv. Anny na hrade.
viac
21.10.2019
Sereďská samospráva chce dať kaštieľ do prenájmu
Osem mesiacov majú eventuálni záujemcovia na to, aby zvážili vstúpenie do verejnej súťaže o prenájom kaštieľa v Seredi.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %