Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
25.09.2019 08:00

O podobe nového parčíka pri Hrone budú rozhodovať aj obyvatelia


Vizualizácia: mesto Banská Bystrica


O parčíku, ktorý zveľadí priestor medzi železničnou stanicou Banská Bystrica – mesto a riekou Hron, budú rozhodovať aj obyvatelia. Samospráva spoločne s Nadáciou Ekopolis chce poznať ich názory na to, ako by mala táto plocha vyzerať, a preto organizuje stretnutie, ktoré sa uskutoční 1. októbra.


Minulý rok mesto ukázalo ideovú štúdiu, ako si predstavuje úpravu priestoru pri Hrone. Pred spracovaním finálnej projektovej dokumentácie pre povoľovacie konanie sa rozhodlo ideový návrh overiť s budúcimi užívateľmi parčíku.      

"Cieľom je zistiť spätnú väzbu na existujúcu štúdiu a prípadne získať nové nápady, ktoré budú zapracované do ideového návrhu. Nadácia Ekopolis, ktorá sa venuje participatívnemu plánovaniu verejných priestorov dlhodobo, prijala úlohu pripraviť a viesť tento proces. Prvá časť stretnutia, od 14.00 h, bude venovaná neformálnej diskusii s tými, ktorí prechádzajú okolo priestoru smerom na železničnú stanicu. Od 16.00 h potom predstaví existujúci ideový návrh úprav architekt Peter Pasečný z ateliéru 2ka," priblížila Martina Ragalová z nadácie.       

"Ľudia si budú môcť prejsť celý priestor spolu s architektom, priamo na mieste budeme diskutovať o potrebách tých, ktorí budú parčík využívať," doplnila Martina Paulíková z Ekopolisu s tým, že prvú spätnú väzbu má nadácia od vodákov, ktorí v Banskej Bystrici zatiaľ nemajú bezpečné miesto na zastávku či návštevu mesta.       

"Bude to najmä priestor pre obyvateľov a návštevníkov. Ľuďom v súčasnosti chýbajú takéto projekty, a preto podobné diskusie vítajú a aktívne sa na nich zúčastňujú. Často majú inšpiráciu zo zahraničia a čerpajú z vlastných skúseností. Každé územie je však špecifické, a preto ich postrehy vždy zaznamenáme a ak je to v danej lokalite možné, usilujeme sa ich zakomponovať do projektu," konštatoval primátor Ján Nosko.       

Dopracovaná štúdia má byť opätovne prerokovaná s verejnosťou a bude podkladom pre spracovanie finálnej projektovej dokumentácie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2018
Pozvánka na verejné diskusie na tému Doprava, mesto a ľudia
Nadácia Ekopolis v spolupráci s mestom Banská Bystrica realizujú projekt zameraný na plánovanie udržateľnej mestskej mobility. V marci sa v Banskej Bystrici uskutoční sériá verejných diskusií s obyvateľmi, ktoré pomôžu pri analýze súčasného stavu dopravy.
viac
09.04.2019
Slovensko bude bohatšie o 23 nových zelených oáz
Vysádzanie nových stromov a zelene na rôznych miestach Slovenska podporila nadácia Ekopolis tento rok grantom vo výške 60 000 eur. Rozdelia si ho aktívni ľudia z 23 lokálnych komunít, ktorí do 13. ročníka grantového programu Zelené oázy poslali najlepšie nápady na zazelenanie miest, kde žijú.
viac
19.09.2019
V centre mesta vyrástla zelená oáza, pomohla nadácia Ekopolis
V centre Banskej Bystrice, na Lazovnej ulici, vyrástla zelená oáza, ktorá víta návštevníkov v novom komunitno-coworkingovom centre.
viac
20.05.2021
Záujem o otvorené vládnutie a veci verejné medzi občanmi rastie
Mesto Banská Bystrica sa ešte v minulom roku zapojilo do programu Partnerstva pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership Local, tzv. OGP Local 2020) spolu s organizáciami – Interaktívnou školou urbanizmu a územného plánovania a organizáciou Dialogue Centre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %