Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.08.2016 04:16

O peniaze na likvidáciu čiernych skládok má záujem takmer 500 samospráv


Ilustračná snímka: (int.).


Peniaze na likvidáciu čiernych skládok chce získať 491 samospráv. Envirorezort na tento účel vyčlenil sedem miliónov eur, dotácie prerozdelí Environmentálny fond.


Skládky sa za vyčlenené financie majú odstrániť do konca novembra, informoval odbor komunikácie ministerstva.      

"Naším cieľom bolo slovenským mestám a obciam, ktoré si dlhodobo nevedia poradiť s odstránením väčších a starších čiernych skládok, podať pomocnú ruku," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). O peniaze sa uchádza Bratislava, krajské mestá aj malé obce.      

Ide o druhé kolo programu Veľkého upratovania Slovenska. V tom prvom sa prerozdelilo vyše deväť miliónov eur, za čo sa odstránilo 570 skládok. Maximálna výška podpory pre žiadateľa bude 70 000 eur na jednu čiernu skládku, pričom štát financuje najviac 95 percent nákladov, zvyšok platí obec.      

Na Slovensku je dnes asi 2500 evidovaných nelegálnych skládok a neoficiálnych môže byť až okolo 7000. Problém s čiernymi skládkami má pomôcť riešiť aj nový zákon o odpadoch, ktorý od januára 2016 zvýšil právomoci polície aj pokuty.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
15.07.2019
Likvidácia čiernej skládky z Majetkára stála vyše 37-tis. eur
Odstránenie odpadu z čiernej skládky z lokality Majetkár, ku ktorej došlo počas júna, stálo mesto Košice viac ako 37-tis. eur. Celkovo išlo o 241 ton rôzneho komunálneho odpadu, informoval v piatok magistrát.
viac
09.05.2020
Na odstraňovanie čiernych skládok v meste doplácajú všetci
V druhej polovici mesiaca apríl mesto Dubnica nad Váhom avizovalo mimoriadny bezplatný zber elektroodpadu a nebezpečného odpadu. V priebehu mája tak samospráva zabezpečí priamo zo sídlisk a mestských častí zber starých chladničiek, práčok, ale aj nepoužitých farieb, olejov či hnojív.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %