Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.05.2017 10:00

O eurofondovú podporu kreatívneho priemyslu sa uchádza vyše 600 projektov


Logo ministerstva kultúry.


Ministerstvo kultúry (MK) SR prijalo prostredníctvom decentralizovanej výzvy na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku žiadosti o nenávratný finančný príspevok pre vyše 600 projektov.


Celková suma, o ktorú sa žiadatelia uchádzajú, prevyšuje 94 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MK SR Jozef Bednár.      

Čiastka, ktorá sa v rámci eurofondových zdrojov môže prerozdeliť medzi žiadateľov z prostriedkov alokovaných v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), dosahuje 67,8 milióna eur. "Z toho sú dva milióny určené pre Bratislavský kraj, zvyšná suma pre ostatné regióny Slovenska," ozrejmil Bednár. Žiadatelia sa mohli uchádzať o finančnú podporu vo výške od 50 000 eur do 200 000 eur na projekt. "Priemerná výška požadovanej sumy je 150 000 eur," priblížil hovorca ministerstva.      

Ako informoval, v súčasnosti prechádzajú prijaté žiadosti o dotácie administratívnym overením. "Po ukončení administratívneho overenia budú jednotlivé žiadosti posudzovať externí odborní hodnotitelia," doplnil Bednár.      

Malí a strední podnikatelia, ale aj neziskové organizácie a občianske združenia pôsobiace v oblasti kultúrneho a kreatívneho priemyslu sa mohli od polovice októbra 2016 uchádzať o nenávratný finančný príspevok z IROP, Prioritnej osi 3 (PO 3) - Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch.      

Z dotácie bude možné napríklad nakúpiť technológie a softvéry, upravovať interiéry budov v súvislosti s inštaláciou technologických zariadení, financovať bude možné marketingové aktivity, kreatívnu tvorbu a produkciu na účely inovácií či prenájom priestorov a technológie.      

Špecifickým  cieľom výzvy je i podpora udržateľnej zamestnanosti a tvorby pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle. "Podmienkou poskytnutia dotácie je vytvorenie nových pracovných miest a ich počet je jedným z hodnotiacich kritérií v procese posudzovania projektov," pripomenul minister kultúry SR Marek Maďarič. "Aj po ukončení projektu bude žiadateľ povinný udržať pracovné miesta z vlastných zdrojov minimálne ďalšie tri roky," doplnil šéf rezortu kultúry. Pri minimálnej čiastke dotácie 50 000 eur bude mať žiadateľ povinnosť vytvoriť aspoň jedno pracovné miesto. Vďaka podpore by tak mohlo vzniknúť približne 1000 nových pracovných príležitostí. "Budeme samozrejme radi, ak ich bude viac," uviedol minister.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2017
ŽSK podporí kultúru a šport takmer 249 000 eurami
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil na začiatku tohto kalendárneho roka nový systém poskytovania dotácií. Záujemcovia sa môžu o financie uchádzať v dvoch programoch, prostredníctvom ktorých ŽSK prerozdelí takmer 249 000 eur.
viac
04.01.2017
Výzva na podporu športu a mládeže stále otvorená
Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy  na podporu športu a mládeže pre rok 2017, je stále otvorená. Žiadatelia si tak ešte stále môžu podať žiadosť a prihlásiť sa o dotáciu do 11. januára 2017.
viac
10.02.2017
Košice vyčlenili viac financií na rozvoj kultúry
V grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2017 pripravilo mesto Košice vyššiu čiastku ako po minulé roky – celkovo 250 000 eur.
viac
21.02.2017
Odborná komisia prehodnotila 612 žiadostí o kultúrne dotácie
Odborná hodnotiaca komisia Bratislavského samosprávneho kraja pre oblasť kultúry uzavrela včera hodnotenie dodaných žiadostí o dotáciu z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry. O podporu sa tak bude uchádzať 560 žiadostí, ktoré vyhoveli základným hodnotiacim kritériám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %