Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.10.2017 01:25

O dĺžke jesenných prázdnin rozhodnú riaditelia škôl 


Ilustračná snímka: (int).


Základné a stredné školy sa blížia k svojim prvým prázdninám od začiatku nového školského roka. Jesenné prázdniny sa však môžu predĺžiť, a to výlučne zo závažných najmä organizačných a prevádzkových dôvodov.


Termín jesenných prázdnin je upravený v Pedagogicko-organizačných pokynoch rezortu školstva, vedy, výskumu a športu a tento rok pripadajú na čas od 28. októbra 2017 do 1. novembra 2017, pričom platia pre celé Slovensko. Nakoľko nástup žiakov je naplánovaný na štvrtok 2. novembra, môžeme predpokladať, že časť riaditeľov bude chcieť využiť svoju kompetenciu udeliť riaditeľské voľno. Jesenné prázdniny by tak na svojich školách predĺžili o ďalšie dva pracovné dni.

Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Zdenko Krajčír v tejto súvislosti zdôrazňuje, že takéto rozhodnutie v zmysle školského zákona, konkrétne § 150 ods. 5 školského zákona umožňuje riaditeľovi poskytnúť voľno zo závažných dôvodov, najmä organizačných a prevádzkových. „Preto rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna nemôže byť iba svojvôľou, ale vecným vyargumentovaním relevantných dôvodov,“ hovorí Zdenko Krajčír. Riaditeľ sekcie zároveň pripomína, že pri takomto rozhodnutí vzniká oznamovacia povinnosť tak zriaďovateľovi školy, ako aj odboru školstva príslušného okresného úradu v sídle kraja.

V takomto prípade sú rodičia v časovom predstihu informovaní o rozhodnutí riaditeľa školy, v dôsledku čoho sa zvykne rozširovať ponuka voľnočasových mimoškolských aktivít, kde môžu deti tráviť prázdninové dni. Ide hlavne o aktivity realizované v rámci školských zariadení, ako sú školské kluby detí a centrá voľného času, a to bez ohľadu na ich zriaďovateľa.

Samozrejme, rozhodnutie o predĺžení jesenných prázdnin je vecou riaditeľa školy, ktorý pri svojom rozhodovaní berie do úvahy všetky relevantné faktory.

Autor: (Michal KALIŇÁK, hovorca a tajomník rady expertov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
Cieľom je podporiť informovanosť zriaďovateľov škôl a školských zariadení
Združenie miest a obcí Slovenska podpísalo memorandum so spoločnosťou Dr. Josef RAABE Slovensko, s. r. o .
viac
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
01.10.2020
Posuny termínov výziev na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov
Ministerstvo vnútra SR informuje o posune termínu uzávierky 1. a 2. hodnotiaceho kola výzvy zameranej na majetko-právne vysporiadanie pozemkov. Termín 1. hodnotiaceho kola sa posúva na 10. novembra 2020 a v 2. hodnotiaceho kola na 11. januára 2021.
viac
22.10.2020
Jesenné prázdniny sa majú posunúť, dôvodom je testovanie
Termín jesenných prázdnin pre žiakov základných a stredných škôl sa má posunúť. Dôvodom je avizované celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska v súvislosti s novým koronavírusom. Vyplýva to z informácií zverejnených na Ministerstve obrany SR ku plošnému testovaniu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %