Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.09.2018 04:00

O bikesharing je záujem, niektoré bicykle však už poškodili vandali


Ilustračná snímka


O službu zdieľaných bicyklov - bikesharing v Bratislave je zatiaľ záujem. Od jej spustenia v piatok (7. 9.) sa do nej zaregistrovalo 6500 ľudí a takmer všetci si zakúpili aspoň jeden program.


Užívatelia následne na bicykloch počas uplynulého víkendu absolvovali viac ako 5500 jázd. Úradovali však aj vandali, ktorí poškodili osem bicyklov, ich počet však môže byť ešte vyšší.       

Počas minulého víkendu bolo v bratislavských uliciach zhruba 200 žltých bicyklov z 550, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii. "Ich počet sa prispôsobil prvým dňom prevádzky a reálne sa otestovala ich logistika. V nasledujúcom období budú bicykle ďalej postupne pribúdať. Užívatelia si ich podľa dostupnosti môžu požičať na niektorej zo 73 dokovacích staníc v štyroch mestských častiach – Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke," informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Počas uplynulých dní bola najvyťaženejšia dokovacia stanica bikesharingu na Pribinovej ulici pri tunajšom obchodnom centre.       

Bicykle pre bikesharing boli skonštruované pre časté použitie rôznymi skupinami užívateľov a mali by odolať aj hrubšiemu zaobchádzaniu. Napriek tomu sa hneď v prvých dňoch objavili prípady ich vedomého poškodzovania, napríklad pedálov či pneumatík. Prevádzkovatelia služby na sociálnej sieti informovali, že poškodených bolo osem bicyklov, no ich celkový počet môže byť aj vyšší. "Zatiaľ máme informácie, že niekto polámal prehadzovačky, výstuže, odmontoval pedále a podobne. Väčšinou sú to ľudia neprajníci, ktorí bicykle ničia zadokované v stanici," uviedli na sociálnej sieti. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že polícia dokovacie stanice bikesharingu monitoruje, napriek tomu vyzval ľudí, aby volali políciu, ak budú svedkami ničenia bicyklov.       

Užívatelia by mali vždy pred použitím zdieľaného bicykla skontrolovať jeho technický stav, najmä schopnosť jazdy a funkčnosť bŕzd. Ak je bicykel poškodený a nemôže sa používať, poruchu je potrebné nahlásiť na infolinku 0259505950 alebo prostredníctvom internetovej stránky slovnaftbajk.sk. Servisná spoločnosť následne zabezpečí opravu bicykla.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2017
Bratislava uviedla do skúšobnej prevádzky prvú SMART lavičku
V stredu (1. februára) bola za účasti primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a námestníčky primátora Ľudmily Farkašovskej na Primaciálnom námestí oficiálne uvedená do prevádzky prvá „inteligentná lavička“ v Bratislave, ktorá bude v testovacej prevádzke tri mesiace.
viac
20.07.2020
K štúdii projektu športovo-rekreačného areálu dostal BSK vyše 100 pripomienok
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zaevidoval k urbanistickej štúdii (UŠ) na projekt plánovaného športovo-rekreačného areálu na takmer deväťhektárovom pozemku v bratislavskej Petržalke viac ako 100 pripomienok.
viac
08.12.2020
Petržalka odkúpi objekt ZSE za 2,6 milióna eur
Bratislavská Petržalka odkúpi objekt spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) na Ulici Ondreja Štefanka za 2,6 milióna eur. Prioritným cieľom je zabezpečenie vhodných podmienok pre materiálno-technické vybavenie referátu správy verejných priestranstiev.
viac
29.05.2021
Potenciál Dunaja a jeho spojenie s mestom treba využívať lepšie
Konferenciu zorganizovala mestská časť Bratislava-Staré Mesto a záštitu nad ňou prevzala štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Katarína Bruncková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %