Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.09.2019 11:00

O bezplatné kompostéry je v Strážskom veľký záujem


Ilustračná snímka: strazske.sk


O kompostéry, ktoré mesto Strážske v okrese Michalovce bezplatne distribuuje medzi obyvateľov, je veľký záujem. Počas desiatich dní ich rozdali takmer polovicu. Pre TASR to uviedla referentka mestského úradu pre projekty a granty Lucia Harmanová.


Kompostéry mesto distribuuje vďaka projektu "Predchádzanie vzniku biologicky rozložiteľného odpadu obstaraním záhradných kompostérov v meste Strážske", realizovaného v rámci výzvy ministerstva životného prostredia. Ako Harmanová uviedla, mesto takmer za 93.100 eur obstaralo spolu 968 kusov kompostérov s rôznou kapacitou. Mali by vystačiť na pokrytie potrieb všetkých domácností v rodinných domoch, ale tiež majiteľov pozemkov a záhrad v záhradkárskej osade. "V prípade zistenia nedostatku kompostérov po ich odovzdaní mesto dokúpi chýbajúce kompostéry z vlastných zdrojov," doplnila Harmanová.       

"Zavedením kompostovania predpokladáme zníženie množstva zmesového komunálneho odpadu. Kompostéry umožnia občanom spracovať odpad na mieste jeho vzniku a premeniť ho na vlastné kvalitné hnojivo," uviedla pre TASR referentka mestského úradu pre životné prostredie Marta Bočková. Podľa jej slov mesto v roku 2018 zaevidovalo 22,9 tony biologicky rozložiteľného odpadu a päť ton dreva. "Tento odpad tvorí 2,04 percenta z celkovej produkcie odpadov v meste," konkretizovala Bočková s tým, že časť bioodpadu stále končí v nádobách na zmesový komunálny odpad.       

Samospráva sa bude snažiť aj o osvetu, čo sa biologicky rozložiteľného odpadu týka. "Šírením osvety o správnom a pravidelnom využívaní týchto kompostérov sa postupnými krokmi zavedie do povedomia obyvateľov environmentálny aspekt ochrany vlastného prostredia. Existuje tu veľká pravdepodobnosť, že po realizácii projektu dôjde k zníženiu záťaže minimálne v rozsahu nutnosti dodatočnej likvidácie biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov," uzavrela Harmanová.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Advokáti budú zadarmo radiť Prešovčanom
Prešovská radnica podporila projekt bezplatného právneho poradenstva. Advokáti budú Prešovčanom zdarma radiť v priestoroch MsÚ 26. apríla 2017.
viac
01.02.2019
Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad
Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.
viac
06.07.2019
Brezňania kompostujú vo veľkom, mesto muselo doobjednať 150 nádob
Brezňania začali kompostovať vo veľkom. O mestské kompostéry je taký enormný záujem, že samospráva musela doobjednať ďalších 150 nádob určených na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu, aby uspokojila všetkých oprávnených žiadateľov. Informoval o tom brezniansky magistrát.
viac
08.12.2020
Zber kuchynského odpadu si chce mesto vyskúšať v pilotnom projekte
Mesto Nová Baňa si povinnosť zberu triedeného kuchynského odpadu, ktorý samosprávam vyplýva z vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR najneskôr od 1. júla 2021, zrejme vyskúša v pilotnom projekte.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %