Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.02.2018 10:14

O odpad by sa mohla starať jedna agentúra, nepôjde o nový Recyklačný fond


Ilustračná koláž.


Zber, recyklovanie a zhodnotenie odpadov by mohla mať na starosti nová agentúra, ktorú by zriaďovali výrobcovia. Dnes sa o odpad starajú organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), zmluvu s nimi musí mať uzatvorenú každá obec.


O zmene rokuje ministerstvo životného prostredia s partnermi, potvrdil šéf rezortu László Sólymos (Most-Híd). Vylúčil, že by to mal byť akýsi nový Recyklačný fond.     

 "Nebude to Recyklačný fond 2.0. Na stole je aj taký variant, že by to neriešilo niekoľko OZV, ale jedna agentúra, ktorú by zriaďovali výrobcovia," uviedol Sólymos. Envirorezort by to podľa jeho slov zrejme nejako kontroloval, ale agentúra by nebola štátna. "Riešili by si ju výrobcovia. Nedá sa to porovnať s Recyklačným fondom," povedal minister, ktorý by zásadné zmeny v zákone o odpadoch vrátane tejto chcel stihnúť v aktuálnom volebnom období.       

Odpadová politika prechádza zmenami, zásadnú priniesol nový zákon o odpadoch, ktorý platí od roku 2016. Od predminulého roka tak fungujú organizácie zodpovednosti výrobcov. Výrobcovia sa prostredníctvom nich starajú o zber, recyklovanie a zhodnotenie odpadov. Malo sa tým odľahčiť obciam a mestám, ktoré mali dovtedy na starosti všetok komunálny odpad. Zmluvu s OZV musí mať uzatvorenú každá obec.      

 Sólymos chce ďalšími zmenami dosiahnuť, aby ľudia na Slovensku viac triedili odpad a vytvárali menej toho komunálneho. Envirorezort preto mení odpadovú politiku tak, aby sa oplatilo triediť a recyklovať a ekonomicky sa znevýhodnilo skládkovanie, čo má pomôcť s množstvom odpadu, ktorý končí na skládkach. Poplatky za skládkovanie porastú od roku 2019. Zvyšovanie bude postupné po rokoch, avizoval Sólymos. Platiť má princíp, že čím bude obec viac separovať, tým menej za odpad zaplatí.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Je investovanie do podzemných kontajnerov správnym rozhodnutím?
V Liptovskom Mikuláši, ale i v Moldave nad Bodvou či v ďalších slovenských mestách inštalovali prvé podzemné kontajnery na zber odpadu z domácností a šéfovia ich radníc sa optimisticky vyjadrujú, že postupným zavedením na celom „svojom“ území prispejú ku zvýšeniu odpadovej kultúry.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
19.05.2017
Liptovský Mikuláš sa rozišiel s OZV Recyklogroup
Pred niekoľkými dňami mesto Liptovský Mikuláš informovalo, že odstúpilo od zmluvy s OZV Recyklogroup, ktorú samospráva v súlade so zákonom uzatvorila v minulom roku na uhrádzanie platieb za triedený zber komunálnych odpadov v Mikuláši.
viac
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %