Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.10.2019 03:35

NRSR: Deti zo sociálne znevýhodneného prostredia budú mať viac asistentov


Ilustračná snímka, zdroj: skolskyportal.sk


Na základných školách sa zvýši počet asistentov učiteľov a sociálnych pedagógov pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.


Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní z dielne poslancov Štefana Vavreka a Ladislava Balódiho (obaja Most-Híd), ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili.       

"Cieľom návrhu zákona je upraviť a doplniť systém podpory výchovy a vzdelávania žiakov základnej školy zo sociálne znevýhodneného prostredia," tvrdia predkladatelia. Počet asistentov učiteľov a sociálnych pedagógov na základných školách chcú zvýšiť tak, aby na 50 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia pripadal jeden takýto zamestnanec.       

Zavádza sa tiež zabezpečenie chýbajúcich pomôcok nad rámec dotácie na školské potreby. Novela počíta aj so zvýšením príplatkov za prácu s takýmito žiakmi.       

Novela má prispieť ku skvalitňovaniu vzdelávania detí zo sociálne znevýhodneného prostredia vrátane inklúzie v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu v školách a školských zariadeniach. Opatrenia sa zameriavajú hlavne na najmenej rozvinuté okresy Slovenska.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2018
Štát dostane väčšie právomoci v uzatváraní skládok
Štát dostane väčšie právomoci v uzatváraní skládok a ich prevádzkovatelia už nemajú mať možnosť vyhovárať sa napríklad na nevysporiadané vlastnícke práva.
viac
15.06.2018
Od 1. júla vzrastie základný príspevok pre opatrovateľov na 369,36 eura
Od 1. júla tohto roka sa zvýši peňažný príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) pre všetky skupiny poberateľov. Po novom bude výška tohto príspevku stanovená pevnou sumou.
viac
28.11.2019
Združenie SK 8: Verejná doprava môže byť oddnes dostupnejšia
Poslanci NR SR včera schválili pozmeňujúci návrh k novele zákona, ktorý umožní župám efektívnejšie zabezpečiť verejnú dopravu v odľahlejších častiach regiónov. Návrh vyšiel z iniciatívy Združenia samosprávnych krajov SK 8 a bol predložený predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
29.01.2021
Novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií sa obmedzí. Zamedziť sa má jej prevodu do súkromných rúk, ostať by tak mala vo verejnom záujme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %