Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.08.2019 03:25

Novým stromom v Novom Meste majú uľahčiť život aj pôdne koše


Ilustračná snímka (tasr)


Bratislavské Nové Mesto prichádza s novým spôsobom starostlivosti o stromy. Uľahčiť im chce život v mestskom prostredí, kde bývajú ich korene často obklopené asfaltom, betónom či spevnenými plochami.


Inšpiráciu našla mestská časť v Holandsku a Kanade, kde systém pôdnych košov používajú pri sťažených podmienkach života stromov.      

Systém funguje v praxi tak, že skôr, ako sa nový strom zasadí, vybudujú sa v podzemí podmienky, ktoré vytvoria veľký a bezbariérový priestor pre rast koreňovej sústavy. "Vložené pôdne koše (bunky) okrem toho vedia zadržať dažďovú vodu aj potrebný vzduch, zabezpečia tak stromu zavlažovanie aj vetranie. A to aj pri inštalácii nepriepustného povrchu nad týmito pôdnymi bunkami," uviedol pre TASR novomestský starosta Rudolf Kusý.       

Pôdne bunky chce samospráva využívať hlavne pri spevnených plochách, ako sú parkoviská, cestné komunikácie či chodníky. "Všade tam, kde nie sú v blízkosti inžinierske siete," poznamenal Kusý s tým, že prvé takéto bunky pribúdajú na Ulici Viktora Tegelhoffa. V tomto prípade ide o vyvolanú investíciu, na ktorej sa dohodla mestská časť s investorom Národného futbalového štadióna.       

Samospráva zároveň poznamenáva, že predmetné koše v zemi životnému prostrediu neškodia. "Naopak, vytvárajú v životnom prostredí podmienky pre kvalitnejší rast a život stromov. Zároveň substrát, v ktorom korene rastú, nie je zhutňovaný ľudskou činnosťou, napríklad chôdzou či cestnou premávkou," doplnil Kusý.       

Starostlivosť o zeleň a stromy zabezpečuje v Novom Meste miestna organizácia EKO-podnik verejnoprospešných služieb.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Na Kuchajde sa v sobotu začína novomestské kultúrne leto
V areáli Kuchajdy v bratislavskom Novom Meste sa v sobotu (22. 6.) začne tohtoročné kultúrne leto. "Naším zámerom je pritiahnuť na Kuchajdu celú rodinu, aby si tu každý našiel niečo zaujímavé. Tomu zodpovedá aj skladba otvorenia kultúrneho leta," priblížil novomestský starosta Rudolf Kusý.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
23.12.2022
O stromoch v Starom Meste budú vedieť občania vďaka QR kódom viac
O vybraných stromoch v bratislavskom Starom Meste budú vedieť obyvatelia viac. Umožnia im to nové štítky s QR kódmi, ktoré odborníci v týchto dňoch na niektoré dreviny bezpečne upevňujú.
viac
02.05.2023
Úprava parku na Račianskom mýte si vyžiada výrub i novú výsadbu
Plánovaná úprava parku na Račianskom mýte v bratislavskom Novom Meste si vyžiada aj výrub zanedbaných a inváznych drevín. Ten by sa mal začať v utorok (2. 5.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %