Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.01.2019 03:45

Novým partnerským mestom Stropkova bude ukrajinský Novovolynsk


Stropkov - ilustračná snímka (archiv ON)


Päticu partnerských miest Stropkova, českú Bílinu, poľské Bilgoraj, Ropczyce a Korczynu a estónske Palamuse rozšíri ukrajinské mesto Novovolynsk.


Podľa hovorcu mesta Stropkov Petra Nováka spoluprácu s týmto mestom nadviazali Stropkovčania počas stretnutí spoločných partnerských samospráv v Poľsku už v uplynulých rokoch. V roku 2017 sa delegácia z Novovolynska zúčastnila aj na jarmoku v Stropkove.       

"Výsledkom nášho rokovania je návrh na schválenie zmluvy o partnerskej spolupráci medzi oboma mestami. Táto zmluva vytvorí základ spolupráce v rôznych sférach sociálnoekonomického rozvoja na princípoch vzájomného porozumenia a úcty ku kultúram oboch krajín," vysvetlil primátor Stropkova Ondrej Brendza.       

Príležitosť vidí aj v realizácii projektov v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Maďarsko - Slovensko - Rumunsko - Ukrajina - ENI, ktorého cieľom je zintenzívnenie spolupráce medzi regiónmi Zakarpatia, Ivano-Frankovskou a Černivetskou oblasťou s oprávnenými územiami členských štátov EÚ.       

Poslanci sa schválením partnerskej zmluvy, ktorú jednohlasne schválili, zaoberali na decembrovom rokovaní. Zmluvu podpíšu zástupcovia oboch samospráv začiatkom tohto roka v Stropkove.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2019
V Stropkove plánujú v tomto roku viacero investičných aktivít
Mesto Stropkov plánuje v najbližších štyroch rokoch množstvo investičných aktivít. Najvýznamnejšou tohtoročnou investíciou financovanou z eurofondov bude podľa hovorcu radnice Petra Nováka projekt zníženia energetickej náročnosti budovy mestského úradu v celkovej výške takmer 750-tis.eur.
viac
01.08.2019
Stropkovský jarmok oslavuje jubileum
V Stropkove vrcholia prípravy na 25. ročník obnoveného jarmoku. Od piatku do nedele sa v meste očakávajú tisícky návštevníkov, pre ktorých je pripravený bohatý kultúrny program. Hlavnými účinkujúcimi je Jana Kirschner a Hex.
viac
12.01.2021
Obchvat mesta plánuje SSC začať stavať koncom roka 2022
Najočakávanejšou investíciou posledných desaťročí je podľa primátora Stropkova Ondreja Brendzu obchvat mesta. Slovenská správa ciest (SSC) plánuje začať s jeho výstavbou koncom roka 2022.
viac
05.03.2022
Ďalším partnerským mestom Partizánskeho budú Otrokovice v Zlínskom kraji
Partizánske získa ďalšieho partnera z Českej republiky. Bude ním druhé najväčšie mesto Zlínskeho kraja Otrokovice. Dohodu o partnerstve a spolupráci odobrili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %