Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.11.2016 02:00

Nový vodný prvok na námestí ponesie meno Fontána pod lipami


Novovybudovaná fontána, ktorá je v plnej prevádzke od 1. júla 2016, sa stala počas letných dní vyhľadávaným miestom relaxu na Námestí slobody v centre Prievidze.


Novovybudovaný vodný prvok na Námestí slobody v centre Prievidze ponesie meno Fontána pod lipami. Názov vybrala verejnosť v hlasovaní, od ľudí dostal spomedzi troch návrhov najviac hlasov. Informoval o tom hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.


"Pomenovanie Fontána pod lipami získalo od verejnosti 741 hlasov. Na druhom mieste skončil názov Fontána slobody, ktorý dostal 505 hlasov. Za meno Fontána pohody zahlasovalo 130 ľudí," priblížil Ďureje.       

Pripomenul, že výber pomenovania prvku mal dve fázy, pričom v tej prvej mohla verejnosť doručiť samospráve svoje návrhy na jeho potenciálny názov. "Zo všetkých zaslaných návrhov Komisia školstva a kultúry pri Mestskom zastupiteľstve v Prievidzi vybrala tri, ktoré posunula do verejného hlasovania. To prebiehalo do 14. novembra a ľudia mohli svoj hlas odovzdať elektronicky alebo prostredníctvom anketových lístkov uverejnených v miestnej tlači," doplnil.       

Pomenovanie vodného prvku Fontána pod lipami vystihuje podľa navrhovateľov názvu skutočnosť, že vodný prvok je obklopený krásnymi lipami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou centra mesta, dodal hovorca mesta.        

Podoba fontány vzišla z architektonickej súťaže na riešenie časti pešej zóny so zakomponovaním vodného prvku, ktorú mesto vyhlásilo ešte v roku 2013. Nad súťažou vtedy prebrali záštitu odborníci zo Slovenskej komory architektov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
16.10.2017
Prestížne ocenenie CE.ZA.AR 2017 aj pre projekt z Prievidze
Obnova časti námestia v Prievidzi s vodným prvkom získala cenu verejnosti CE.ZA.AR 2017. V hlasovaní získala najviac hlasov zo všetkých nominácií.
viac
22.09.2022
Mesto pokračuje v obnove Námestia slobody vrátane fontány Družba
Hlavné mesto pokračuje v komplexnej rekonštrukcii Námestia slobody v Bratislave vrátane fontány Družba, ktorá je od roku 2007 nefunkčná. Cieľom je oživiť tento priestor a zároveň zachovať jeho charakter.
viac
16.08.2023
Fontána na Námestí slobody nie je podľa RÚVZ určená na kúpanie sa
Kúpanie alebo osviežovanie sa vodou z fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave je na vlastné riziko a zodpovednosť. Uviedli to z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave s tým, že nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %