Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.11.2017 11:05

Nový územný plán rozviazal ruky obci i obyvateľom


Na snímke starostka obce Tuchyňa Gabriela Švecová. Snímka zdroj: (tasr).


Vedenie obce Tuchyňa v Ilavskom okrese si veľa sľubuje od nového územného plánu, ktorý schválili poslanci obecného zastupiteľstva len pred niekoľkými dňami. Nahradil starý, takmer štvrťstoročný územný plán, ktorý obci neposkytoval dostatočné možnosti na rozvoj.


„Nemohli sme vydávať povolenia tam, kde tí ľudia chceli bývať. Boli právom nespokojní, a tak sme sa pustili do nového územného plánu. Dostali sme dotáciu a koncom októbra tohto roka poslanci schválili nový územný plán. Umožňuje bytovú výstavbu v podstate do všetkých možných smerov,“ priblížila starostka Gabriela Švecová.       

Po nástupe do funkcie pred tromi rokmi zmenili v Tuchyni aj systém separovaného zberu. „Dovtedy to fungovalo tak, že sa, podobne ako v iných obciach, zbierali plasty, sklo a železo. My to riešime tak, že po obci máme 30 nádob na železo, 30 nádob na sklo a plasty zbierame spred domov raz mesačne. Máme zberný dvor a v podstate separujeme všetko. Nechcela som, aby napríklad pneumatiky, sedačky a podobné odpady končili v prírode,“ doplnila starostka s tým, že komunálny odpad odvážajú na skládku do neďalekých Lednických Rovní.       

Tuchyňa má spolu so susednou obcou Mikušovce spoločný vodovod, vďaka čomu majú minimálne náklady na vodu, obec je už viac ako dve desaťročia splynofikovaná, má zrekonštruované verejné osvetlenie. Achillovou pätou tak zostáva absencia kanalizácie.       

Najaktívnejšia zložka kultúrneho a spoločenského života v Tuchyni je tamojšia Jednota dôchodcov. Dôchodcovia v Tuchyni stoja aj za založením speváckej skupiny Tuchyňka, ktorá podľa súčasnej šéfky Oľgy Cíbikovej vznikla v roku 1972. Jej korene však siahajú do dávnejšej minulosti. Ako sa uvádza v miestnej kronike z roku 1946, prvý spevácky krúžok v Tuchyni založil v roku 1919 Gustáv Beňo. Dnes má zmiešaná spevácka skupina asi 20 členov a spieva predovšetkým piesne z regiónu Bielych Karpát.       

Spoluprácu s aktívnymi dôchodcami si pochvaľuje aj starostka. V rámci možností aj preto obec dôchodcov a spevácku skupinu podporuje dotáciou, priestory na spoločenský život a nácviky skupiny majú bezplatne v budove obecného úradu. Spoločenský a športový život v Tuchyni udržiavajú aj tamojšia telovýchovná jednota, príslušníci dobrovoľného hasičského zboru, ale aj poľovného združenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
26.01.2021
Poslanci TTSK budú schvaľovať politiku života bez odpadu
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) budú na najbližšom zasadnutí schvaľovať zámer uplatňovať politiku života bez odpadu pri používaní plastov, respektíve sa snažiť o ich čo najširšie opätovné využitie. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
11.02.2021
Zvýšenou osvetou i prístupom sa mení odpadová politika v Beluši
Problematika odpadového hospodárstva je jednou z aktuálnych a dlhodobých oblastí, v ktorej musia samosprávy vynaložiť nemalé úsilie na dosiahnutie zníženia množstva odpadu a zvýšeniu podielu separácie. Dôležitú úlohu zohráva aj osveta medzi občanmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %