Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.12.2018 04:50

Nový starosta stále neprevzal funkciu, končiaci nezvolal zastupiteľstvo


Obec Brzotín (maď. Berzéte) susedí s mestom Rožňava. Kostolík dominuje obci, jeho mohutná biela veža je dobre viditeľná. Zdroj: apsida.sk


Novozvolený starosta obce Brzotín v okrese Rožňava Tibor Garay sa stále neujal svojej funkcie. Ako uviedol pre TASR, dosluhujúci starosta Pavol Gašpar totiž nezvolal v zákonnom termíne do 10. decembra ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva, na ktorom by mu funkciu odovzdal.


„Neviem sa s ním spojiť. Poprosil som i predsedu volebnej komisie, aby šiel vyzdvihnúť osvedčenia nových poslancov a starostu. Ja toto osvedčenie potrebujem aj preto, aby som sa vedel preukázať u svojho zamestnávateľa,“ vysvetlil Garay, ktorý v súčasnosti pracuje ako riaditeľ Detského domova Mlynky – Biele Vody. Problém s neodovzdaním funkcie mu podľa vlastných slov komplikuje situáciu v zamestnaní, pretože sa môže stať, že v terajšom zamestnaní skončí a do nového nebude môcť nastúpiť.       

Ďalšími komplikáciami prípadu sú podľa neho podaná námietka ďalšieho kandidáta na starostu, ktorý sa sťažoval na neregulárnosť volieb, či údajná pripravovaná hromadná výpoveď zamestnancov obecného úradu. „Neviem, čo je dôvodom. V predvolebných debatách a na svojom letáku som sa nikomu výpoveďami nevyhrážal a títo ľudia sú na úrade potrební,“ zdôraznil Garay.       

Keďže končiaci starosta nezvolal ustanovujúce zasadnutie v stanovenom termíne, v zmysle zákona č. 369/90 Z. z. o obecnom zriadení sa toto zasadnutie uskutoční v 30. deň od vykonania volieb, čo je v tomto prípade 21. december. „Môže sa však stať, že v ten deň bude pre hromadnú výpoveď úrad tak paralyzovaný, že ani vtedy nedôjde k odovzdaniu funkcie. Sme v patovej situácii a nevieme, kam z konopí,“ podotkol novozvolený starosta.       

Dosluhujúci starosta P. Gašpar už na tento post nekandidoval. Uchádzal sa len o miesto obecného poslanca, kde však neuspel.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2016
Milan Laurenčík sa vzdal funkcie starostu obce Terchová
Poslanec Národnej rady SR za SaS Milan Laurenčík sa k 1. máju vzdal funkcie starostu obce Terchová.
viac
15.05.2021
V sobotu si v 30 obciach volia starostu či poslancov
Dnes si v 30 obciach volia starostu či poslancov. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú protiepidemické opatrenia. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
viac
05.09.2023
Starostu či poslancov si budú 9. septembra voliť občania 28 obcí
V septembri sa budú okrem parlamentných volieb konať v niektorých obciach aj komunálne voľby. Starostu či poslancov zastupiteľstiev si budú občania voliť 9. septembra v 28 obciach.
viac
14.03.2024
ZMOS na zasadnutí pracovnej skupiny pre ochranu zvierat
Starosta obce Košeca Radomír Brtáň zastupoval Združenie miest a obcí Slovenska na zasadnutí pracovnej skupiny pre ochranu zvierat, ktorá rokovala na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR aj za účasti ministra Richarda Takáča.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %