Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.08.2016 10:15

Nový festival v Nitrianskom Rudne priblíži pastiersku kultúru


Ilustračná snímka: (ludovakultura.sk).


Pasenie oviec a salašníctvo, ktorému sa v minulosti venovali obyvatelia belanskej doliny na hornej Nitre, priblíži Festival pastierskej kultúry. Prvý ročník podujatia sa uskutoční 27. augusta od 10. hodine pri priehrade v Nitrianskom Rudne (okres Prievidza).


"V minulosti bola oblasť Belej jedným z hlavných zdrojov obživy tunajšieho obyvateľstva. Stopy tejto kultúry sa tu zachovali dodnes, preto sme sa v spolupráci s Antonom Blahom z Hipoterapeutického združenia Hipo Mačov rozhodli časť tradičnej pastierskej kultúry priblížiť aj širokej verejnosti," povedala Jana Hvojniková z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.      

Počas festivalu budú môcť návštevníci ochutnať tradičné špeciality ako baraní guláš, bryndzové halušky, kapustné strapačky či pečené baranie rebierko, vyskúšať si hru na fujare či plieskanie bičom. V popoludňajších hodinách vystúpia folklórne skupiny z hornej Nitry Hájiček z Chrenovca-Brusna a Detská ľudová hudba spod Rokoša, ktoré odprezentujú pastiersku kultúru.      

Program festivalu tiež ponúkne jarmok ľudových remesiel, ukážky strihania oviec a spracovávania vlny či výroby syrov a bryndze. Ako sprievodné aktivity festivalu pripravili organizátori výstavy bačovského riadu, betlehemu, pastierskych nožov, tematických fotografií a tvorivé dielne.      

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2018
Letné slávnosti v Nitrianskom Rudne ponúknu folklór aj futbalový turnaj
Nitrianske Rudno v okrese Prievidza bude 14. a 15. júla hostiť Letné slávnosti rudnianskej a belianskej doliny. Program festivalu ponúkne folklórne vystúpenia skupín z regiónu, ochutnávku rudnianskeho jedla aj športový turnaj.
viac
01.07.2019
Na Liptove štartuje najväčší rozprávkový festival
Liptov sa premení na krajinu rozprávok vďaka festivalu ZA 7 HORAMi. Druhý ročník najväčšieho rozprávkového festivalu v prírode štartuje vo štvrtok 4. júla v Liptovskom Jáne a Jánskej doline.
viac
24.08.2019
Petržalka bude mať vlastný hudobno-zábavný festival
Nový školský rok začne na najväčšom bratislavskom sídlisku prvým ročníkom Petržalského festivalu. Počas víkendu 7.-8. septembra vystúpia Rytmus, ale aj No Name či detská skupina Fíha Tralala.
viac
01.08.2022
Natur creative festival sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva
Tohtoročný druhý ročník Natur Creative Festival Jasná v Demänovskej Doline sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva. Na túto tému vytvorili drevorezbári diela a dominovala aj programu pre deti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %