Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.05.2019 01:10

Novinkou letnej turistickej sezóny na Oravskej lesnej železnici je Remeselný dom


Ilustračná snímka


Hlavnú letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria už túto nedeľu 12. mája. Návštevníkov povozí parná lokomotíva Gontkulák a zabaví bohatý sprievodný program.


Novinkou sezóny bude Remeselný dom, ktorý slávnostne sprístupnia nielen ako zázemie pre turistov, ale najmä ako interaktívny priestor pre milovníkov remesla.       

„Interiér objektu Remeselného domu bude venovaný domáckej a remeselnej výrobe, ktorá je charakteristická hlavne pre región Oravy. Návštevníci v ňom budú môcť získať prehľad o domáckych a remeselných činnostiach nášho regiónu, to znamená mlynárstvo, kováčstvo, hrnčiarstvo, šindliarstvo, debnárstvo, košikárstvo a tak ďalej. Remeslá chceme prezentovať najmä v hlavnej letnej turistickej sezóne počas významných podujatí. Chceli by sme, aby sa návštevníci mohli do týchto remesiel aj interaktívne zapojiť, pretože pomaly vymierajú,“ povedala pre TASR riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková s tým, že Remeselný dom nebude expozíciou, ale skôr akýmsi interaktívnym priestorom.       

Súčasťou podujatia bude aj krst knihy s názvom Na oravskom salaši, ktorá čitateľom priblíži, ako sa kedysi žilo a tiež valašskú kultúru a pastierstvo na Orave. Sprievodný program sa bude niesť v podaní hudobného vystúpenia ľudových súborov zo Slovenska a Poľska. Predstaví sa hudobná skupina Five Gentlemen, deti bude zabávať klaun.

Oravská lesná železnica je otvorená celoročne okrem apríla, keď celú železnicu aj jej trať pripravujú na hlavnú letnú sezónu. Kedysi slúžila na prevážanie dreva, dnes vozí turistov. Návštevnosť v minulom roku bola podľa riaditeľky pomerne vysoká. Navštívilo ju viac ako 44.000 ľudí, najviac prišlo v júli a auguste. „Prichádzajú k nám nielen ,fajnšmekri', ktorí majú radi vláčiky a železnicu, ale najmä rodiny s deťmi. Pripravujeme rôzne tematicky a interaktívne zamerané programy, napríklad rozprávkový vláčik či hubárske popoludnie. Tešíme sa na každého návštevníka, ktorý k nám príde,“ uzavrela Jagnešáková.       

Otvorenie hlavnej letnej turistickej sezóny sa uskutoční v nedeľu 12. mája o 12.00 h v areáli stanice Tanečník na Oravskej lesnej železnici v Oravskej Lesnej.       UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2018
Na Oravskej lesnej železnici otvorili hlavnú turistickú sezónu
Podujatím Keď odfúkne lokomotíva v nedeľu v Oravskej Lesnej slávnostne otvorili hlavnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici. Okrem kultúrneho programu bola pre návštevníkov pripravená aj spomienka na významné výročia Oravskej lesnej železnice, Oravského múzea či parnej lokomotívy Gontkulák
viac
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
12.05.2022
Hlavnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v polovici mája
Hlavnú letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v nedeľu (15. 5.). Program pre návštevníkov sa začne o 12.30 h v stanici Tanečník. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.
viac
11.02.2023
Oravskú lesnú železnicu po kalamite opätovne sprístupnia cez víkend
Oravskú lesnú železnicu po snehovej kalamite opätovne sprístupnia pre verejnosť od soboty (11. 2.). Otvoria ju po týždni nasadenia techniky a odpratávania snehu. Železnička o tom informovala na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %