Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.10.2017 10:18

Novinka v Prešove: interaktívna mapa investícií na webovej stránke mesta


Ilustračná snímka webovej stránky


Čo sa robí? Kde? A za akým účelom? To všetko prezrádza nová prehľadná mapa na prešovskom webe.


Na dosiahnutie väčšej informovanosti o investičných akciách a projektoch, prešovská radnica spustila novú jedinečnú interaktívnu mapu investícií s možnosťou sledovania ich stavu a lokalizáciou v mape. „V roku 2017 mesto Prešov uskutočňuje celkovo 138 investičných akcií. Oproti roku 2015 je to viac ako štvornásobok a oproti vlaňajšku trojnásobok investičných akcií, preto bolo naším zámerom priblížiť detaily jednotlivých stavieb aj Prešovčanom na interaktívnej mape,“ povedala k novinke primátorka Andrea Turčanová. Údaje sa priebežne dopĺňajú a aktualizujú na dennej báze.

Investičné akcie sú na webe rozdelené do troch kategórií:

Pripravuje sa

Akcie sú odsúhlasené a schválené v mestskom zastupiteľstve, je schválený finančný rozpočet na stavby, nasleduje realizovanie verejného obstarávania projektových a stavebných dokumentácií, a pod., jednoducho všetky administratívne činnosti potrebné pre začatie stavby. Tieto prípravné práce sú z časového hľadiska najnáročnejšie a trvajú najdlhší čas.

Realizuje sa

V tejto kategórii je znázornené stavenisko, ktoré prevezme zhotoviteľ stavby, práce v teréne sa realizujú a kontrolujú pod stavebným dohľadom.

Realizované

Kategória zahŕňa dokončené investičné akcie, s uvedením krátkeho popisu dosiahnutého stavu.

Využíva sa existujúca technológia a funkčnosť portálu Informačného systému samosprávy mesta Prešov a mestskej verejnej mapy, a to zobrazovanie bodov záujmu, či významných bodov, tzv. POI (Point of interest). Tie sa evidujú a zakresľujú vo vnútornom informačnom systéme mestského úradu a denne sa prenášajú zmeny a doplnenia na verejnú časť, ktorú majú k dispozícii všetci občania. V systéme sa dajú dopĺňať témy a vrstvy podľa potrieb, v podstate neobmedzene.

Tieto nové informácie sú verejnosti dostupné aj v dvoch nových datasetoch, ktoré patria do mestského OPEN DATA a OPEN geo DATA katalógu, v otvorenej medzinárodnej licencii CC BY 4.0, v strojovo spracovateľnom formáte. Otvorenosť údajov znamená, že ktokoľvek môže slobodne k údajom pristupovať, používať ich, upravovať a zdieľať na ľubovoľný účel.

Obecné noviny č. 39-40/2017

 

Autor: (vkg)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2017
Prešov získal prestížnu Cenu ITAPA 2017
Odborná porota posudzovala vyše 25 prihlásených projektov a udelila 3. miesto v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti pre mesto Prešov za projekt s názvom: Mapové údaje mesta Prešov pre každého.
viac
08.04.2020
ŠPÚ pripravuje odporúčanie, na aký vzdelávací obsah by sa školy mali zamerať
Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) a rezort školstva po Veľkej noci zverejnia, na ktoré vzdelávacie oblasti a obsah by sa mali školy podľa ročníkov prioritne zamerať a aká by mala byť priemerná, respektíve maximálna týždenná hodinová záťaž žiakov na jednotlivých stupňoch vzdelávania.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
04.12.2021
Na Mikuláša sa v Prešove rozsvieti vianočná výzdoba a odštartuje Mapa Vianoc
Tradičné vianočné stánky na Hlavnej ulici v Prešove aj tento rok nahradí Mapa Vianoc. Mesto ju spustí symbolicky v deň rozsvietenia vianočného stromčeka na námestí, ktorý prvýkrát zažiari 6. 12. 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %