Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.06.2019 08:15

Novela cestného zákona - elektrické kolobežky/ požitie alkoholu


Ilustračná snímka, zdroj: pcrevue.sk


Kolobežky s motorčekom sú v súčasnosti, podľa platnej legislatívy, zaradené medzi chodcov, teda môžu chodiť po chodníkoch. Pri akejkoľvek kolízii nemôžeme hovoriť, podľa súčasného zákona, o dopravnej nehode.


Po novom by sme chceli dať elektrické kolobežky na jednu úroveň so samovyvažovacími prostriedkami (ktoré už sú zákonne upravené), teda medzi vodičov nemotorových vozidiel ako sú napríklad aj cyklisti. Po chodníkoch budú môcť jazdiť naďalej, avšak pomaly. Ich kolízie sa budú brať ako dopravné nehody a ak porušia pravidlá, môžu byť riešení v blokovom konaní pokutou do 50 eur.

Požívanie alkoholu sa sprísňuje

Osoby na (akýchkoľvek) kolobežkách sú dnes zaradené medzi chodcov, t. j. nemajú vo vzťahu k požívaniu alkoholu žiadne obmedzenia.

Podľa pripravovaného návrhu sa osoby na kolobežkách s pomocným motorčekom (e-kolobežky) vo vzťahu k požívaniu alkoholu zaradia do rovnakej skupiny ako cyklisti a osoby na samovyvažovacích vozidlách (segway a pod.). Čo znamená, že v obci a na cyklotrasách budú môcť jazdiť max. s 0,5 promile alkoholu v krvi, mimo obce len bez akéhokoľvek množstva alkoholu.

Požívanie alkoholu osôb na e-kolobežkách sa oproti súčasnosti teda sprísňuje.

Autor: (ts-mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2018
MV SR navrhne opatrenia proti vodičom s krátkou vodičskou praxou
Ministerstvo vnútra pripravuje opatrenia namierené proti vodičom s krátkou vodičskou praxou, ktorí sú v pomere k ich počtu najčastejšími vinníkmi dopravných nehôd. Budú súčasťou novely cestného zákona, predbežnú informáciu o jej príprave zverejnilo ministerstvo na portáli právnych predpisov.
viac
05.01.2019
D. Saková: Novela cestného zákona prinesie zmeny, návrh chceme predložiť do leta
Novela cestného zákona má priniesť pre vodičov aj cyklistov viacero zmien. Pokuta za používanie mobilu za volantom sa má zvýšiť z 50 na 100 eur. V súvislosti s toleranciou alkoholu v dychu cyklistov sa spresňuje definícia územia, na ktorej uvedená tolerancia platí.
viac
14.12.2019
Evidenčné čísla aj technické preukazy vám už doručia domov či do práce
Prvého decembra vstúpila do účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá okrem množstva zmien v cestnej premávke prináša novinku pri evidencii vozidiel špeciálne pre používateľov elektronických služieb.
viac
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %