Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.04.2019 11:35

Nové prvky na elektrickom vedení by mali zamedziť úhynu bocianov


Ilustračná snímka, zdroj: Nazepline.sk


Nové ochranné prvky na elektrickom vedení a stĺpe pri obciach Gerlachov a Batizovce pod Tatrami by mali zamedziť úhynu bocianov.


Správa Tatranského národného parku (TANAP-u) v súvislosti s úmrtiami jedincov pristúpila v spolupráci so spoločnosťou Východoslovenská distribučná k opatreniam, ktoré by mali stratám na ich životoch zabrániť.       

„Na Správu TANAP-u nám ešte v polovici júna minulého roka nahlásili uhynutého bociana bieleho, nájdený bol pod elektrickým vedením v obci Gerlachov. Po príchode na miesto sme zistili, že bocian zahynul v dôsledku nárazu do elektrického vedenia. Tieto bývajú za zlých poveternostných podmienok, napríklad v hmle, pre vtáky zle viditeľné. V prípade väčšieho vtáctva, ako labuť, bocian, volavka alebo dravce sú kolízie s drôtmi často fatálne,“ ozrejmil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Dodal, že vďaka identifikačnému krúžku na nohe sa podarilo ochranárom zistiť, že bocian pochádzal z nemeckej obce Dessau-Ziebigk, kde bol aj okrúžkovaný ako mláďa na hniezde v roku 2013. Tragická nebola podľa Majka len strata bociana, ale aj úhyn troch mláďat na hniezde, ktoré jeho partner nebol schopný sám dochovať. „Krátko po tomto náleze nám nahlásili ďalšieho bociana pri elektrickom stĺpe, tentoraz v susednej obci Batizovce,“ doplnil Majko.         

Obidva incidenty ochranári nahlásili Východoslovenskej distribučnej, správcovi elektrických vední, a požiadali ich o súčinnosť. Po vzájomnej konzultácii a dohode navrhli vhodné odkloňovače letov. „Na elektrické vodiče boli v obci Gerlachov nainštalované tzv. zviditeľňovače vodičov elektrického vedenia typu swan flight diverter, v kombinácii s odkloňovačmi letu typu firefly. Rovnako aj v obci Batizovce boli vykonané preventívne opatrenia a stĺp bol zaizolovaný,“ vysvetľuje Majko.

Novoosadené prvky by mali podľa neho v budúcnosti zamedziť úhynu nielen bocianov, ale aj iného vtáctva využívajúceho toto prostredie ako hniezdisko či lovisko.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2020
Predaj z dvora – ako legislatívne podporiť farmárov?
Predaj z dvora – ako legislatívne podporiť farmárov a odstrániť aktuálne prekážky pre rozšírenie ich produkcie?
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
22.11.2022
Ochranári vyčistili časť vzácneho vrchoviska pod Hrebienkom
Pred šiestimi rokmi sa podarilo tatranským botanikom nájsť pod Hrebienkom zriedkavo sa vyskytujúcu blatnicu močiarnu.
viac
08.06.2023
Náklady na energie za 1. štvrťrok má mesto vo výške 145 000 eur
Náklady na energie pre mesto Hriňová v Detvianskom okrese sú za 1. štvrťrok tohto roka 145 000 eur, za celý minulý rok to bola suma 310 000 eur. Potvrdil to primátor Stanislav Horník. Dodal, že v roku 2021 boli celoročné náklady samosprávy na energie 206 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %