Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.11.2016 11:50

Nové financovanie zberu a odvozu triedeného odpadu sa zabieha


Generálna riaditeľka OZV ENVI-PAK Hana Nováková pri rozhovore s novinármi. Snímka: (red, st).


Systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ktorý odštartoval 1. júla, napreduje, potrebuje však „utriasť“ a zabehnúť sa.


V pondelok 14. novembra na stretnutí s novinármi sa na tom zhodla generálna riaditeľka najväčšej organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK (1551 zazmluvnených obcí) Hana Nováková i výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher.

Utriasť a zabehnúť okrem iného znamená, že všetky OZV dokážu (zastupujúc svojich výrobcov) platiť jednotlivým zberovým spoločnostiam, ktoré zabezpečujú zber a odvoz triedeného odpadu z obcí. Tak, ako im do 1. júla platili obce a mestá. Ak sa tak nedeje a ak niektoré OZV nedokážu zvládnuť svoje záväzky, ohrozujú celý systém a vôbec zmysel financovania zberu a odvozu triedeného odpadu.

„Prekvapenie“ niektorých výrobcov

Výrobcovia sú znepokojení a zneistení, najmä ak na doručenej faktúre zistili zvýšené poplatky. Našli sa „zaskočení“, ktorí dôvodia, že je to niekoľkonásobne viac ako platili pred 1. júlom.

O zvyšovaní poplatkov minimálne rok vopred okrem iných informovalo aj ministerstvo životného prostredia, tvrdiac, že náklady za triedený zber budú znášať výrobcovia. A že z pôvodných piatich miliónov eur ročne sa náklady vyšplhajú až na 31,47 milióna. A stalo sa. Tak aké prekvapenie alebo zaskočenie?! „Je to porovnateľné s platbami výrobcov v Česku alebo Rakúsku. V Maďarsku, ktoré si zvolilo iný systém, zaplatia výrobcovia ešte viac,“ konštatoval Ľ. Tuchscher.

Na druhej strane skoro vždy sa nájdu aj takí, ktorí hľadajú „schodnejšiu“ cestu, ako si „splniť“ zákonnú povinnosť za čo najmenej peňazí. A to bol zrejme dôvod, prečo niektorí výrobcovia uprednostnili ponuky možno troch či štyroch z jedenástich OZV, ktoré ponúkli plnenie zákonných povinností „za malý peniaz“ a dohodli sa s nimi na zastupovaní pri platbách za zber a odvoz odpadov. Nízke ceny znamenajú aj nízky príspevok obciam na triedený zber.

Kedy MŽP prehodnotí OZV?

Ešte 12. septembra minister životného prostredia László Sólymos avizoval v NR SR, že rezort prehodnotí, či všetky z jedenástich OZV, ktoré získali autorizáciu, spĺňajú zákonné podmienky. Odvtedy sa Obecné noviny dvakrát obrátili na ministerstvo s otázkami, či minimálne v prípade dvoch-troch OZV, ktoré ponúkli nereálne nízke a lákavé ceny výrobcom, vyvodí dôsledky. Dostali sme odpovede, že ak niektorá OZV nesplnila zákonné povinnosti, rezort ju môže potrestať až odobratím autorizácie.

Zároveň sme oslovili tri OZV s nízkymi cenami (E-cycling, Reccolection system, Elekos), aby informovali, koľko majú zazmluvnených výrobcov, koľko obcí, koľko ton triedeného odpadu uvedú na trh, či ich množstvá triedeného zberu na strane obcí zodpovedajú výške zberového podielu na strane výrobcov a či vedia zaručiť zberový podiel svojim zmluvným partnerom. Prešli už takmer dva mesiace ale nedostali sme žiadnu odpoveď!

Obce môžu usporené financie použiť na riešenie bioodpadu

Očakávalo sa, že po uhradení platieb od OZV za triedený zber obce a mestá znížia poplatky obyvateľom. Neurobili tak. Pritom najmä vo väčších mestách ide o skutočne nemalé sumy. Podľa zverejnených údajov ohľadne separácie zberu napríklad v Liptovskom Mikuláši ide o viac ako 490-tisíc eur ročne, v Košiciach, Nitre, Banskej Bystrici je to ešte viac a o Bratislave ani nehovoriac. Takto získané prostriedky by mestá a obce mohli investovať napríklad do zavedenia zberu a triedenia bioodpadu, ktoré je podľa zákona ich povinnosťou od januára budúceho roka. A to nebude ani jednoduché ani lacné.

V poslednom období sa z viacerých miest a obcí začali ozývať hlasy, že by chceli odísť od OZV, ktoré stratili ich dôveru a ktorých praktiky sa im nepozdávajú. Chcú hľadať oporu u zavedených a serióznejších partnerov. Veríme, že sa im to podarí a zároveň tým popoženú aj rozhodovanie envirorezortu o tých OZV, ktoré si neplnia svoje zákonné povinnosti.

 

 

 

 

 

Autor: (Peter ŠPORER)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Čo bude s obcami a mestami, ktorým OZV vypovedali zmluvy?
Ešte koncom septembra sa dve najväčšie organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK a NATUR-PACK (spolu vyše 92 percent na trhu OZV) rozhodli od januára 2017 vypovedať alebo neobnoviť zmluvy o ďalšej spolupráci s niektorými obcami a mestami.
viac
25.11.2016
Nadišiel už na Slovensku čas podzemných kontajnerov?
„Pri praktickom riešení problémov s odpadmi zaostáva Slovensko za Českom o približne 20 rokov,“ konštatuje riaditeľka Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK Hana Nováková.
viac
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %