Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.07.2017 11:25

Nové cyklotrasy privedú cyklistov až na Lysú


Snímka zdroj: (tasr).


Nadšenci cykloturistiky môžu využívať nový okruh v pohorí Čergova, ktorý vedie z obce Drienica (okres Sabinov) po lesnej svažnici k chate Šport, cez Boguš a späť.


Trasa dostala názov Šomská cyklodrážka na Lysú, je dlhá približne desať kilometrov, pre cyklistov je príjemnejšou alternatívou oproti asfaltovej ceste a odhadovaný čas prejazdu je 2,5 hodiny. Nový okruh je pokračovaním cyklotrasy Sabinov – Drienica.      

Ako uviedol zástupca Občianskeho združenia Mikroregión Čergov, Marcel Feňuš, trasa je vhodná pre stredne zdatných, rekreačných cyklistov, ale aj pre rodiny s deťmi. Vznikla vďaka práci dobrovoľníkov a finančnej podpore z projektu Šariš ľuďom Komunitnej nadácie Veľký Šariš, v spolupráci s obcou Drienica, Mestskými lesmi Sabinov a Urbárskou spoločnosťou Drienica.       

„Celá trasa je značená drevenými rázcestníkmi a smerovníkmi, vďaka čomu si ju cyklisti nemôžu nevšimnúť alebo spliesť s inou trasou. Príprava cykloturistickej trasy trvala päť mesiacov a najnáročnejšou úlohou bolo vyčistenie od vyvrátených stromov a kameňov. Jedným z dôvodov, prečo by si ju cyklisti mali vybrať, je priebežné striedanie náročnosti, ktoré udržiava cyklistu v kondícii a pozornosti,“ informoval Feňuš. V pláne majú vytvoriť aj menej náročný detský okruh.      

Destinačná manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš Lenka Eliáš Čuchtová dodala, že z hľadiska koncepčného prístupu je nová cyklotrasa v Rekreačnej oblasti Drienica súčasťou dlhodobého zámeru odkláňania cyklistov prichádzajúcich od Sabinova z pomerne frekventovaných cestných komunikácií. K iniciatíve sa pripojila obec Drienica, ktorá novým značením vedie cyklistov po vedľajších komunikáciách až do rekreačnej oblasti. Nová trasa pre cyklistov je značená zelenou cykloznačkou a je pokračovaním cyklotrasy Sabinov – Drienica. Ponúka možnosť pripojenia sa na Šomskú cyklodrážku na Lysú. V sobotu 8. júla ju počas Dní obce Drienica slávnostne otvorili.         

Eliášová Čuchtová ďalej uviedla, že ich OOCR sa venuje mapovaniu cykloturistickej infraštruktúry a prepájaniu cykloklubov a záujmových organizácií cyklistov. Výsledkom bude štúdia systému cyklotrás, spojená s návrhmi pre tvorbu alebo rekonštrukciu cyklotrás v budúcom roku. Cieľom je podpora a rozvoj cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia siete cyklo- a cykloturistických trás, cyklociest a singletrackov. Prioritnou oblasťou záujmu sú cykloturistické trasy vedúce poľnými a lesnými cestami do pohorí obklopujúcich mestá Prešov, Veľký Šariš, Sabinov a Lipany.   

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2020
Fotopublikácia predstaví Považskú Bystricu a jej okolie z vtáčej perspektívy
Podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu a predstaviť krásy Považskej Bystrice a jej okolia z vtáčej perspektívy je hlavným cieľom pripravovanej fotopublikácie Považská Bystrica a okolie z neba.
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
25.08.2022
V Slovenskom raji vybudovali cyklotrasu, má zvýšiť bezpečnosť cyklistov
V spišskom regióne vybudovali novú cyklotrasu, ktorá spája obce Hrabušice a Smižany. Ide o samostatnú cyklistickú komunikáciu, prechádza cez katastrálne územie obcí Hrabušice, Letanovce, Spišské Tomášovce a Smižany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %