Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.08.2017 10:54

Nová škola je postavená, chýbajú však peniaze na jej zaplatenie


Obecný úrad v Chorvátskom grobe. Snímka zdroj: (tasr).


V Chorvátskom Grobe skolaudovali v posledných júlových dňoch novú modulovú školu s jedálňou. Obci však chýba viac ako milión eur potrebných na zaplatenie celého diela, ktorého súčasťou je aj škôlka a priľahlý areál.


"Veríme, že s financovaním nám pomôžu eurofondové zdroje. Zvyšok potrebujeme vykryť úverom, naše vlastné zdroje sú vyčerpané," informoval starosta Chorvátskeho Grobu Radovan Benčík.      

S výstavbou modulovej školy, škôlky a jedálne v časti Čierna Voda, ktorá má zmierniť dlhoročný a vypuklý problém s nedostatočnou kapacitou školských zariadení v dynamicky sa rozrastajúcej obci, začali koncom októbra 2016. Výstavbu mala obec pôvodne financovať kombináciou vlastných zdrojov, bankového úveru a dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vo výške 753 000 eur (z toho 18 000 eur je určených na bežné výdavky). Celý projekt poznačil spor vedenia obce s časťou miestnych poslancov, ktorí zrušili už predtým schválený úver a viackrát negatívne reagovali na jeho opätovné schválenie. Argumentovali tým, že starosta obce bez súhlasu väčšiny poslancov vymenil pôvodne určený pozemok obce na výstavbu za iný, ktorý nebol v obecnom majetku a nebol ani napojený na všetky inžinierske siete. Poukazovali pritom na možné prepojenie so záujmami súkromného investora plánujúceho výstavbu v blízkej lokalite.      

Podľa starostu Chorvátskeho Grobu bolo zo sumy celého diela vo výške približne 2,8 milióna eur (2,2 milióna eur budovy, 600 000 eur areál) vyplatených približne 1,7 milióna eur. "V tom je zarátaných 630 000 eur z dotácie ministerstva školstva, zvyšok sú vlastné zdroje obce," priblížil Benčík.      

Na dofinancovanie ostávajúcej čiastky (1,1 milióna eur) chce obec okrem zvyšku štátnej dotácie (100 000 eur) využiť najmä eurofondové prostriedky. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) samospráva požiadala o dotáciu vo výške 717 000 eur. Benčík verí, že žiadosť rátajúca s päťpercentnou spoluúčasťou obce, bude úspešná. "Projekt je dobrý, čerpanie v rámci IROP v tejto výzve je zatiaľ nízke, prekvapilo by ma, ak by to nevyšlo," uviedol. Na pokrytie celého doplatku bude potrebný aj úver, jeho výška bude závisieť od získania či nezískania eurofondov. Pôžičku už nemajú zablokovať ani v obecnom zastupiteľstve. "Ak poslanci opakovane neschvália úver, tak obec pôjde do nútenej správy a úver zoberie ministerstvom financií poverený správca," informoval Benčík.      

V 12 triedach novej modulovej školy má mať miesto približne 300 žiakov, v škôlke, ktorá je rozostavaná s predpokladom dokončenia do konca októbra, bude šesť tried.      

Potreba výstavby školy v Čiernej Vode vznikla už od začiatku budovania tejto lokality, čo je zhruba od roku 1998. V obci sa momentálne nachádza škola v pôvodnej časti Chorvátskeho Grobu, kde už nie sú ďalšie kapacity na umiestnenie detí. V časti Čierna Voda dnes žije viac ako 840 školopovinných detí vo veku šesť až 15 rokov a približne 530 detí vo veku tri až päť rokov.      

Fungovanie samosprávy Chorvátskeho Grobu je poznačené konfrontáciou medzi starostom a časťou nespokojných obyvateľov. Tí sa pokúsili v septembri 2016 odvolať Benčíka v miestnom referende.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2016
V mestskej časti Vrakuňa pribudnú nové cyklotrasy
V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.
viac
25.09.2016
Starosta Chorvátskeho Grobu ostáva vo funkcii
Starosta obce Chorvátsky Grob Radovan Benčík ostáva vo svojej funkcii aj po sobotňajšom (24. 9.) miestnom referende o jeho odvolaní. To bolo totiž pre nízku účasť voličov neplatné, keďže sa ho zúčastnilo 34,16 percenta oprávnených voličov.
viac
19.09.2017
Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky
Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.
viac
10.03.2020
Zrekonštruovaná škôlka Na Hôrke získala aj inovatívne hracie prvky
Investícia stála 246 582 eur, mesto sa na tejto sume podieľalo päť percentnou účasťou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %