Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.08.2017 07:06

Nová bezplatná aplikácia pomôže určovať druhy rastlín


Ilustrační snímka zdroj: enviroportal.sk


Zástupcovia Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica predstavili v bratislavskom Horskom parku aplikáciu Pl@Net.


 Aplikácia je súčasťou pro­jektu Tajný život mesta, na ktorom sa podieľajú žiaci zo stovky škôl na Slovensku a v Česku. Deti so svojimi učiteľmi odfotili rastliny vo svojom okolí. „Pl@ntNet sa dá stiahnuť zdar­ma, vyvinuli ju francúzski vedci. Ich cieľom bolo, aby čo najviac ľudí z rôznych krajín do nej prispieva­lo. Môže si ju stiahnuť každý do svojho zariadenia, či už má iPho­ne alebo Android. Už deti, ktoré udržia tablet alebo mobil v ruke, môžu vyraziť do lesa,“ uviedla na tlačovej konferencii koordinátorka projektu Tajný život mesta Ivana Poláčková.

Ak je fotografia kvetu, listu, plodu alebo kmeňa rastliny dosť kvalitná, aplikácia umožní jedno­duché rozpoznanie divorastúcich rastlín v slovenskej prírode. Priradí k fotografii názov a ten sa zobrazí v slovenčine i v latinčine. Preklady pôvodných slovenských názvov sú výsledkom spolupráce s bota­ničkami zo zvolenskej Slovenskej technickej univerzity.

„Zámer projektu Tajný život mesta bolo ukázať, že veľká biodi­verzita je aj v mestách, čo mnohých prekvapí. Objavy detí boli veľakrát zaujímavé, objavili chránené druhy rastlín, liečivé rastliny, ale i mnohé druhy inváznych rastlín, o ktorých sa potom s učiteľmi rozprávali, prečo sú nebezpečné a prečo by mali chrániť územie, ktoré objavili v okolí školy,“ dopĺňa Ivana Poláč­ková. O týchto objavoch školáci in­formovali verejnosť na webstránke www.tajnyzivotmesta.sk.

„Ponúkla som to žiakom od šiesteho ročníka vyššie, pracovali bez nároku na čokoľvek, odme­nou pre nich bolo ísť do prírody a spoznávať ju. uviedla pre TASR učiteľka Daniela Kališová zo ZŠ na Biskupickej, jednej zo štyroch bra­tislavských škôl v projekte.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Mobilná aplikácia IDS BK by mala byť realitou v roku 2017
Mobilná aplikácia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) na vyhľadávanie spojov verejnej dopravy spolu s možnosťou priameho nákupu cestovných lístkov, by mala byť realitou v roku 2017.
viac
04.09.2017
Cyklopátrania Prešovským krajom ukončia preteky v Prešove
Zábavno-poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom vyvrcholia 9. septembra pretekom v Prešove. Cyklisti rôznych vekových a výkonnostných kategórií objavia zaujímavosti krajského mesta a jeho okolia.
viac
02.01.2018
Mesto má nového mobilného turistického sprievodcu
Mesto Spišská Nová Ves pripravilo pre návštevníkov mesta novinku –  mobilnú aplikáciu, ktorá majiteľom smartfónov poskytne množstvo informácií o pamiatkach a historických budovách, turistických atrakciách, podujatiach i histórii mesta.
viac
01.02.2019
Registrácia do systému bikesharingu v Žiline je spustená
Od 1. februára 2019, sa môžu nadšenci cyklistiky a ekologickej dopravy registrovať do systému bikesharingu. Systém zdieľania bicyklov v Žiline pod značkou BikeKIA je pripravený na spustenie, žilinská radnica čaká už len na priaznivé počasie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %