Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.08.2017 02:00

Nórsky projekt zveľadil slovensko – ukrajinské pohraničie


Prírodná pamiatka Sninský kameň sa nachádza v pohorí Vihorlat. Pre veľký vedecký a kultúrno-spoločenský význam bol Sninský kameň vyhlásený v roku 1982 za Chránený prírodný výtvor.


Podstatná časť finančnej podpory sa sústredila do Národného parku Poloniny, potom do Užanského národného prírodného parku na Ukrajine a sčasti aj do Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat na východe Slovenska.


Vďaka projektu Ochrana prírody ako príležitosť pre regionálny rozvoj v prihraničnom území na slovenskej a ukrajinskej strane vznikli nové objekty mäkkého turizmu, edukačné tabule, informačné materiály, vyčistili sa chodníky.Prijímateľom grantu bola Štátna ochrana prírody SR.

Vďaka projektu tu prebehol rozsiahly manažment biotopov, vznikla stratégia rozvoja mäkkého cestovného ruchu v rámci obcí Uličskej doliny a Veľkobereznianskeho regiónu na oboch stranách hranice zúčastnených štátov. Vyškolili sa stakeholdri a strážcovia prírody zo Slovenska a Ukrajiny, ktorí tak budú môcť využívať odborné skúsenosti z Nórska v rozvoji ekoturizmu a ekovýchovy. V rámci tohto projektu sa zorganizovalo aj viacero tematických workshopov a iných podujatí.

Projekt mal definovaných viacero cieľov. Predovšetkým išlo o podporu príležitostí a podmienok pre alternatívny regionálny rozvoj na báze mäkkého cestovného ruchu . Preto sa v siedmich obciach (Nová Sedlica, Zboj, Kolbasov, Ruský Potok, Topoľa, Runina a Príslop) postavili na základe požiadavky Spoločenstva obcí mikroregiónu Uličská dolina (SOMUD) objekty mäkkého turizmu. „Budú stále otvorené. Turista v nich nájde propagačné materiály o území, turistickú mapu, skrátka dostane prvotnú informáciu o miestnych prírodných a kultúrnych hodnotách,“ hovorí riaditeľ NP Poloniny Mário Perinaj.

Túto aktivitu realizovalo priamo Spoločenstvo obcí mikroregiónu Uličská dolina, jeho predseda a zároveň starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak dodal: „Verím, že Uličskej doline zaťaženej piatym stupňom ochrany a Schengenskou hranicou prinesie tento nórsky projekt výhody. Začíname hľadať spoločnú reč. Dokázali sme sa zhodnúť na spoločnej prezentácii doliny, aby sme pomohli domácim výrobcom. Napríklad už dnes si viem predstaviť, že drevené domčeky mäkkého turizmu poslúžia včelárom či syrárom aby mohli ponúknuť turistom med či korbáčiky. Mohli by sme vytvoriť aj vlastnú značku ekologického poloninského medu.“

Aj na ukrajinskej strane v Užanskom národnom prírodnom parku boli postavené štyri objekty mäkkého turizmu, konkrétne v oblastiach Lubne, Stužice, Žornave a Stryčave. Zároveň sa v Stužici realizovala aj dodatočná aktivita projektu – táborový areál.

Do projektového územia na oboch stranách hranice sú v tomto čase distribuované stovky informačných materiálov pre turistov - rôzne brožúry, pohľadnice, magnetky a pod. osadili tu viac než desať nových trojjazyčných edukačných tabúľ, údržbou prešlo zhruba 40 km turistických chodníkov priamo v Uličskej doline. Za účelom prilákania návštevníkov do NP Poloniny, Užanského národného prírodného parku a CHKO Vihorlat bude počas augusta distribuovaná moderná filmovo-dokumentačná Diaporama.

Na zlepšení možností rozvoja ekoturizmu v týchto oblastiach sa už aktívne podieľajú vyškolení stakeholdri a strážcovia prírody s cieľom zvýšiť štandard a úroveň dostupnosti poskytovaných služieb pre turistov. Využívajú pritom nadobudnuté skúsenosti a vedomosti v rozvoji ekoturizmu a ekovýchovy z Nórska.

Projekt Ochrana prírody ako príležitosť pre regionálny rozvoj spustili v októbri 2015 vďaka finančnej podpore z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programovej oblasti Cezhraničná spolupráca. Do projektu sa okrem prijímateľa grantu Štátnej ochrany prírody SR zapojili aj dvaja nórski partneri – Nórsky inštitút pre bioekonomický výskum (NIBIO) a Národný park Varanger. Obaja nórski partneri pomáhali zúročiť nórske skúsenosti z cezhraničnej spolupráce v projekte slovensko-ukrajinskej spolupráce. Know-how partnera má prispieť v najbližšom období k rozvoju ekoturizmu v regióne a k rozvoju environmentálnej výchovy na Slovensku a Ukrajine a k inšpirácii pre zapojenie miestnych komunít do manažmentu ochrany prírody.

Ďalšími partnermi projektu boli v Ukrajine Užanský národný prírodný park a Fond rozvoja ekoturizmu v Užanskej doline. V Slovenskej republike Výskumný ústav vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity, Nadácia na ochranu biodiverzity Karpát a Spoločenstvo obcí mikroregiónu Uličská dolina.

Projekt v troch krajinách ponúkol 11 priamych a 30 nepriamych pracovných miest. Pôvodne mal trvať dva roky, no keďže sa s jeho realizáciou začalo neskôr, z plánovaného objemu finančných prostriedkov za takmer 900-tisíc eur sa vyčerpalo viac než 700-tisíc eur. Nórske kráľovstvo prispelo 85 percentami tejto sumy, slovenská strana pätnástimi.

Autor: (ŠOP SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2020
Ochrana mestských infraštruktúr a služieb pred počítačovými hrozbami
Európska komisia (16. 6.) oznámila, že prostredníctvom programu Horizont 2020 poskytne viac ako 38 miliónov EUR na podporu niekoľkých inovačných projektov v oblasti ochrany kritickej infraštruktúry pred počítačovými a fyzickými hrozbami a na zvýšenie inteligentnosti a bezpečnosti miest.
viac
14.10.2020
Envirorezort by mal mať v roku 2021 k dispozícii 601 miliónov eur
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo mať v roku 2021 k dispozícii 601 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý v stredu schválila vláda.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
07.06.2021
Na slovensko-ukrajinskom pohraničí sa doplnia prvky cykloinfraštruktúry
V Poloninách pribudnú inteligentné cykloprístrešky, oddychové zóny či cyklotrasy. V rámci projektu s Ukrajinou sa preinvestuje viac ako jeden milión eur. A to s cieľom podporiť cezhraničnú spoluprácu pri budovaní dvoch cyklookruhov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %