Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.05.2018 03:05

Noc múzeí a galérií vo Fiľakove


Ilustračný výrez plagátu


Hradné múzeum vo Fiľakove sa tohto roku už po jedenástykrát zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií, v rámci ktorej sa záujemcovia, podobne ako v predchádzajúcich rokoch, opäť majú na čo tešiť. Podujatie, ktoré sa uskutoční 19. mája 2018, bude prebiehať na troch miestach.


Prvým dejiskom bude už tradične Mestské vlastivedné múzeum, kde sa o 16:30 hod. otvára výstava fotografií z obdobia druhej svetovej vojny, pochádzajúcich zo zbierky Zoltána Schnelczera, s názvom „Čakám Ťa doma“ – Spomienky vojaka. Od 17:30 hod. tu bude prebiehať obľúbené premietanie archívnych záberov o Fiľakove.

Návštevníkov dominanty mesta, fiľakovského hradu, bude vítať nová vstupná brána, zdobená historickým motívom. Jej slávnostné odovzdanie sa uskutoční o 17:30 hod., čo odštartuje reťazec programov konajúcich sa na hrade. Azda najočakávanejšou atrakciou tohto ročníka je otvorenie podzemných protileteckých úkrytov pod hradným vrchom. Nová výstava s názvom „Fiľakovo 1938 – 1945“ dokumentuje udalosti a situáciu vo Fiľakove počas druhej svetovej vojny. Staré fotografie, vojenské uniformy a udalosti, zmapované aj vďaka spomienkam miestnych svedkov, prenesú pozorovateľa do krutých čias prvej polovice 20. storočia. Následne sa na piatom poschodí Bebekovej veže otvorí výstava zapožičaná od pražskej inštitúcie Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, ktorá zavíta na Slovensko po prvýkrát. Expozícia „Gejša a samuraj“, ktorá je jedinečná svojho druhu, oboznámi návštevníkov s každodenným i spoločenským životom samurajov a gejší, ako aj s dobovým japonským bojovým umením a umeleckým remeslom. Prostredníctvom exponátov a pútavého textového materiálu umožní nahliadnuť do obdobia starého Japonska (1185 – 1868), kedy mali samurajovia podstatný vplyv na spoločnosť a kultúru. Návštevníci sa môžu kochať zbierkou unikátnych zbraní, vojenských klobúkov, konských sediel a ozdobných predmetov. Život gejší je na výstave prezentovaný prostredníctvom hodvábnych kimon, odevných doplnkov a úžitkových predmetov. Skutočne rozmanitý a obsažný program vyvrcholí večernými predstaveniami, ktorých súčasťou bude hra na nástroji handpan, ukážky japonského bojového umenia a koncert skupiny Slovak Tango. Vstup na podujatie je bezplatný. Organizátori srdečne pozývajú všetkých záujemcov!

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
14.02.2017
Hradné múzeum pozýva na ďalšiu zo série prednášok „Od fantasy k toxikológii“
V rámci prednášky, ktorá sa bude konať 15. 2. 2017, sa predstaví súčasná slovenská spisovateľka Petra Nagyová Džerengová.
viac
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
14.05.2019
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát
Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %