Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.05.2018 10:48

Nitrianske Sučany boli známe obchodovaním s konope či šafranom


Nitrianske Sučany - ilustračná snímka


Majestátny Rokoš s nadmorskou výškou cez 1000 metrov sa vypína nad obcou Nitrianske Sučany. Hoci prvá písomná zmienka o obci Prievidzského okresu pochádza z prvej polovice 13. storočia, jej história je dlhšia, dokazujú to i vzácne nálezy na jej území.


"Máme bohatú históriu, prvá písomná zmienka o obci je z roku 1249, takže budúci rok oslávime 770. výročie. Vieme však, že už dávnejšie tu boli ľudia, lebo osídlenie bolo predtým na iných miestach, ako je teraz," spomenul starosta Pavol Caňo.       

O histórii Nitrianskych Sučian podľa neho napovedá i erb, na ktorom sa nachádzajú váhy. "Tie sú symbolom priekupníctva alebo trhovníctva. Väčšinou sa naši občania živili poľnohospodárstvom, sme známi najmä tým, že obchodovali s konope a šafranom. Ťažil sa tu však i mramor, z neho je vytesaná krstiteľnica v našom kostole, v prievidzskom kláštore sú to stĺpy a náš mramor je dokonca i vo Viedni," priblížil.       

Nitrianske Sučany majú i množstvo výdatných prameňov, ktoré každoročne oslavujú programom otvárania studničiek. "Pýšime sa i Rokošom s nadmorskou výškou 1009 metrov, leží v piatom stupni ochrany prírody a kúsok od neho je chránené vtáčie územie. Po ceste na Rokoš sa tiež nachádza prírodná pamiatka, jaskyňa Brložná diera. Pod ňou je studnička, chodí tam mnoho návštevníkov," ozrejmil Caňo.       

V obci tiež pôsobí folklórna skupina Boršina i divadielko poézie, ktoré si nedávno pripomenulo 50. výročie vzniku. V centre Nitrianskych Sučian stojí kostol, ktorý je zasvätený sv. Filipovi a Jakubovi a v súčasnosti prechádza rekonštrukciou. Nitrianske Sučany majú i družbu s obcou Bohdíkov v okrese Šumperk.       

"K významnejším osobnostiam našej obce patrí František Madva, ktorý slúžil v Nitrianskom Rudne ako kňaz, bol tiež ľudovým liečiteľom a prírodovedcom. Posledné dva roky svojho života dožil u nás v Nitrianskych Sučanoch, kde je zachovaný aj jeho dom. Je pochovaný u nás na cintoríne, po Madvovi je pomenovaná i naša základná škola s materskou školou," dodal starosta. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Za 60 rokov CSS – Bôrik vytvorilo druhý domov pre viac ako 3-tisíc ľudí
Súčasťou osláv bol aj krátky prierez históriou zariadenia a kultúrny program, v ktorom sa predstavili detskí sólisti či folklórna skupina Hájiček – Chrenovec – Brusno.
viac
04.05.2019
Veľký Grob láka svojím pokojom i aktívnymi obyvateľmi
Veľký Grob je hraničnou obcou Trnavského samosprávneho kraja, patrí do okresu Galanta, ale bližšie, okolo osem kilometrov to má k Sencu a zároveň leží zhruba v polovici cesty medzi hlavným mestom a Trnavou. To ho robí príťažlivým, a tak sa obec za osem rokov rozrástla o 200 ľudí na dnešných 1400.
viac
13.07.2019
Najmenšia obec na Záhorí Koválovec už nechce byť najmenšou
Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, aktuálne má 153 obyvateľov. Je to síce najvyššie číslo v tomto tisícročí, ale obec má v pláne aj naďalej zvyšovať počet obyvateľov.
viac
04.11.2021
Spoločný obecný úrad zastreší i školu v Nitrianskom Pravne
Spoločný obecný úrad v Handlovej zastreší od budúceho roka i spojenú školu v Nitrianskom Pravne. Pričlenenie obce do handlovského úradu už schválili mestskí poslanci, potvrdiť ho musia ešte zastupiteľstvá ostatných členských obcí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %