Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.06.2016 12:09

Nitra si vezme takmer trojmiliónový úver, využije ho na investičné akcie


Ilustračná snímka: (int.).


Úverové zdroje majú slúžiť na financovanie investičných akcií v jednotlivých mestských častiach.


Mesto si pôvodne plánovalo vziať pôžičku v hodnote 2,5 milióna eur. Nároky na opravu komunikácií, rekonštrukciu objektov a ďalšie investície však boli natoľko vysoké, že sa objem úveru zvýšil na 2 950 000 eur. S úverom vo výške tri milióny eur, ktorý mestské zastupiteľstvo schválilo ešte v marci, tak bude mať radnica k dispozícii takmer šesť miliónov eur.       

Prvá, trojmiliónová pôžička je určená na rekonštrukciu budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskej školy Belopotockého a objektu, v ktorom sídli mestská polícia. Magistrát tieto financie ešte čerpať nezačal, plánuje ich minúť do konca tohto roka. Ešte v tomto roku by mali byť minuté aj financie z druhého úveru. "Rozhodli sme sa, že zmapujeme celý stav a potrebu investícií a takisto našu finančnú situáciu. Dohodli sme sa, že vlastne nie je problém, aby sme za súčasných podmienok, ktoré má bankový sektor a aj ktoré má mesto, nezobrali nový úver. Jeho výška sa vyšplhala na 2 950 000 eur. Vďaka tomu sa nám urýchlia investície a budeme mať možnosť zrealizovať väčšinu požiadaviek občanov v jednotlivých v mestských častiach ešte v tomto roku," vysvetlil primátor Jozef Dvonč.      

Okrem investícií, ktoré si nahlásili jednotlivé mestské časti, pôjdu peniaze z úveru aj na opravu Wilsonovho nábrežia a na ďalšiu etapu budovania nového cintorína na sídlisku Chrenová. "Takisto sme sa snažili posilniť aj opravu športových objektov a školských budov, to sú také najväčšie akcie. Gro v podstate smeruje do opráv komunikácií a chodníkov a budovania parkovísk v jednotlivých mestských častiach. Tam pôjde väčšina prostriedkov," uviedol Dvonč.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Mesto Nitra zrekonštruuje budovy za milióny eur. Vezme si na to úver
Nitrianska radnica si vezme úver, z ktorého chce zrekonštruovať budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskú školu Belopotockého a objekt, v ktorom sídli mestská polícia.
viac
11.07.2016
Magistrátu sa darí mesto finančne ozdravovať popri miliónových investíciách
Ak v rebríčku hospodárenia slovenských miest podľa inštitútu INEKO patrilo horehronskej metropole v rokoch 2010 až 2014 miesto v prvej desiatke najzadlženejších miest na Slovensku, nové vedenie samosprávy začalo nelichotivú štatistiku meniť hneď od začiatku svojho pôsobenia.
viac
15.12.2016
Mestskí poslanci schválili zákon roka, ráta s úverom na Dom kultúry
Vyrovnaný, ambiciózny čo do rozvoja mesta a orientovaný na získanie zdrojov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov, taký je zákon roka mesta Banská Bystrica na rok 2017, ktorý 13. decembra jednomyseľne schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
04.01.2017
Mesto Kežmarok vstúpilo do nového roka bez úverov
Kežmarskej radnici sa v roku 2016 podarilo ušetriť dostatočné zdroje na doplnenie rezervného fondu a koncom decembra splatila zostatok jej jediného bankového úveru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %