Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.12.2016 08:48

Nitra má najlepšiu kroniku na Slovensku


Hlavnú cenu v kategórii kronika krajského a okresného mesta prevzala mestská kronikárka Ľudmila Synaková z rúk organizátorov súťaže. Snímka: Peter Veselý


Hlavnú cenu v kategórii „kronika krajského a okresného mesta“ získala Kronika mesta Nitry – zápis za rok 2014 a jej autorka, mestská kronikárka Ľudmila Synaková.


Odborná porota ocenila profesionálnu úroveň textu, ktorý pre budúce generácie poslúži ako významný prameň národopisného a historického poznania. Vyzdvihla aj bohatú sprievodnú dokumentáciu, vrátane zbierky fotografií, pozvánok, plagátov a výstrižkov z tlače. Ľ. Synaková vedie nitriansku mestskú kroniku od roku 2008, predtým presne osemnásť rokov zapisovala dianie do Kroniky obce Jelšovce. Už v 7. ročníku tejto celoštátnej súťaže získala v kategórii krajských a okresných miest druhé miesto, tentoraz bolo jej úsilie korunované najvyšším ocenením.

Kronika mesta Nitry sa spracúva za jednotlivé kalendárne roky a pre prehľadnosť a ľahšiu orientáciu je rozčlenená tematicky aj chronologicky do 12 kapitol. Po spracovaní celoročného zápisu jeho obsah posudzujú vybraní členovia komisie pre kultúru, cestovný ruch a zahraničné vzťahy pri mestskom zastupiteľstve. Po zapracovaní pripomienok prejde celoročný zápis schvaľovaním v mestskej rade.

Nitrianska kronika vznikla z iniciatívy starostu Emila Šebestu. Prvý záznam pochádza z  návštevy prezidenta ČSR Tomáša G. Masaryka, ktorý Nitru navštívil 12. augusta 1923. Dôvodom bolo položenie základného kameňa pre stavbu mestského chudobinca. Prezident a jeho sprievod sa ako prví zapísali do Pamätnej knihy Nitry, ako sa vtedy kronika nazývala. Boli to minister zahraničných vecí Eduard Beneš, predstaviteľ ČSR v Spojených národoch Štefan Osuský, poslanec Národného zhromaždenia Pavol Blaho, nitriansky župan Janko Jesenský a predstavitelia ministerstiev verejných prác a sociálnej starostlivosti.

Kronika je uložená v mestskom archíve, kde v nej môžu listovať historici, bádatelia, študenti ako aj obyvatelia Nitry.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2017
Deti z Podkoníc a Púchova oslávili MDD na triedičke odpadov
Koncom minulého roka sa deti základných škôl zapojili do súťaže Skvelé zelené video, ktorej hlavnou výhrou bol celodenný výlet. Tí najlepší „kameramani a herci“ získali od spoločnosti ENVI - PAK výlet spojený s exkurziou na triedičku odpadov.
viac
07.02.2018
Mladí folkloristi sa môžu prezentovať na súťaži Zvonky
Detské ľudové hudby, spevácke skupiny, sólisti speváci a sólisti inštrumentalisti majú ešte niekoľko dní na to, aby sa prihlásili do postupovej súťaže Zvonky. Posledný termín podávania prihlášok je štvrtok 8. februára.
viac
10.11.2018
Odborná porota ocenila 59 najlepších amatérskych fotografov
Amatérski fotografi z celého Slovenska sa stretli v nitrianskej Synagóge na otvorení výstavy AMFO 2018. Jej súčasťou bolo slávnostné odovzdávane cien celoštátnej postupovej súťaže amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 v troch vekových skupinách a dvoch kategóriách.
viac
06.10.2020
Vyhlásenie NOC k súťaži Slovenská kronika 2020
Združenie miest a obcí Slovenska bolo zo strany Národného osvetového centra informované o zrušení vyhlasovania výsledkov celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %