Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.05.2019 08:25

Nitra chce zreálniť vstupné na športoviská, viaceré poplatky sa zvýšia


Letné kúpalisko Sihoť, Nitra. Ilustračná snímka, zdroj: PlayTime.sk


Nitrianska radnica mení svoju cenovú politiku pri prevádzkovaní a prenájme športovísk. Jej cieľom je získať viac peňazí, ktoré bude môcť využiť na prevádzkovanie a modernizáciu športových areálov či letného kúpaliska.


Podľa slov hovorcu mesta Tomáša Holúbeka jedným z dôvodov na úpravu poplatkov na niektorých športoviskách sú nereálne nastavené ceny, ktoré sa napriek stúpajúcim nákladom nemenili viac ako desaťročie. „Mesto Nitra má až 14-násobne vyššie náklady na prevádzku športovísk v porovnaní s peniazmi, ktoré získa za ich prenájom. Kým vlani sme na naše športoviská vynaložili 1.508.853 eur, z prenájmu športových areálov sme získali iba 105.390 eur,“ pripomenul Holúbek.       

Podľa analýzy, ktorú vypracovala radnica, zaostávajú poplatky za športoviská v Nitre za cenami v iných porovnateľných mestách o 100 až 300 percent. „Preto sa teraz snažíme zreálniť ceny vstupov. Ani napriek zvyšovaniu vstupného sa nedostaneme na úroveň komerčných prenájmov, čo však nikdy nebolo a nikdy ani nebude naším cieľom. Obyvateľom sa stále veľmi oplatí zašportovať si na našich mestských športoviskách,“ zdôraznil nitriansky viceprimátor Daniel Balko.       

Ako pripomenul, v Nitre za posledných 12 rokov nebol politický záujem prispôsobiť sa reálnym cenovým vstupom. „Mestá, ktoré majú slabšie vybavené kúpaliská, pýtajú za vstup oveľa viac ako Nitra. Komisia pre šport navrhuje, aby vstupné na kúpalisko išlo hore z 2,50 eura na štyri eurá. Vstup na plaváreň má zdražieť z 1,70 eura na 3,50 eura. Ani po plánovanom zvýšení cien sa nepriblížime k cenám, ktoré majú v mestách podobnej veľkosti a na porovnateľne vybavených športoviskách. Peniaze zo zvýšeného vstupného plánujeme využiť na skvalitnenie služieb na kúpalisku aj na plavárni. Vytvoríme tak kúpalisko, ktoré bude hodné krajského mesta,“ skonštatoval Balko.       

Jednou z noviniek má byť napríklad prestrešenie detského bazéna trojuholníkovými plachtami na kovových stojanoch, ktoré vytvoria na časti bazéna ochranu pred priamym slnečným žiarením. „Ďalšie vylepšenia majú pribúdať postupne. Na budúci rok k nim bude patriť viac stravných prevádzok na kúpalisku, viac možností sedenia, zlepšenie ponuky jedál aj úprava ,foodcourtu',“ doplnil Holúbek.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2019
Športovanie bude v meste od septembra drahšie
Využívanie niektorých športovísk spravovaných Správou športových a rekreačných zariadení (SŠaRZ) mesta Humenné bude od 1. septembra spoplatnené vyššou sadzbou. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na stredajšom (21. 8.) zasadnutí.
viac
08.10.2020
Nitra pripravuje revitalizáciu parku, má byť v troch etapách
Nitrianska radnica pripravuje rozsiahlu obnovu Mestského parku na Sihoti. Projekt bude realizovať český Ateliér Krejčiříkovi, ktorý už na magistráte prezentoval prvé pracovné návrhy.
viac
07.11.2022
Cena za rekonštrukciu Slaneckej cesty stúpla zatiaľ o 1,6 milióna eur
Náklady na rekonštrukciu a modernizáciu Slaneckej cesty stúpli oproti pôvodne vysúťaženej sume zatiaľ o necelých 1,6 milióna eur. Mesto Košice podpísalo so spoločnosťou Doprastav doposiaľ päť dodatkov, zvýšenia ceny sa týkali tri z nich. Potvrdil to magistrát mesta.
viac
03.03.2023
Výstavba novej škôlky sa predražila, dokončená má byť tento rok
Výstavba novej materskej školy v Rapovciach v okrese Lučenec sa predražila. Samospráva so zhotoviteľom diela podpísala dodatok, ktorý cenu za dielo zvyšuje o viac ako 90 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %