Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.12.2017 10:25

Nitra bude hľadať spôsoby, ako zmierniť dopady klimatických zmien


Nitra - Mestský park na Sihoti.


Nitrianska radnica sa chce zapojiť do projektu, ktorého výsledkom má byť zhodnotenie súčasného stavu mestskej zelene a zároveň hľadanie spôsobov, ako zmierniť dopady klimatických zmien.


Celkové náklady na projekt s názvom Generálny plán zelene predstavujú viac ako 100 000 eur, väčšinu z nich plánuje magistrát uhradiť z fondov Európskej únie. Na spolufinancovaní sa bude podieľať sumou viac ako 5000 eur.       

Ako sa uvádza v materiáli, ktorí schválili mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní, projekt Generálny plán zelene sa bude skladať z dvoch častí. V prvej sa zhodnotia existujúce plochy zelene v zastavanom území Nitry aj s ich funkčným využitím a kvalitou. Súčasťou budú aj návrhy na ďalší rozvoj mestskej zelene.       

Časť projektu nazvaná Stratégia adaptačných opatrení na zmenu klímy pre mesto Nitra zasa bude obsahovať návrh opatrení v environmentálnej, ekologickej, sociálnej i ekonomickej oblasti. Ich cieľom bude eliminácia negatívnych následkov zmeny klímy. Radnica bude v tejto časti hľadať spôsoby, ako predchádzať povodniam, ako zadržiavať vodu v krajine, či ako ochladzovať ulice mesta v horúcich letných mesiacoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
06.03.2017
Zhasnite svetlá a podporte myšlienku ochrany našej planéty
Myslíte si, že klimatická zmena je témou pre budúce generácie? Že ide o výhradne environmentálny problém týkajúci sa iných častí sveta, ale nie Slovenska? Že zodpovednosť za jeho riešenie je v rukách vlád a nie v rukách jednotlivcov?
viac
29.05.2017
Ministerstvo vnútra SR poskytne finančné prostriedky na komunitné centrá
Obce, mestá a mimovládne organizácie môžu opäť stavať nové či rekonštruovať už existujúce komunitné centrá.
viac
27.07.2020
Skúsenosti európskych miest a obcí IV
Budúci viacročný finančný rámec a Fond obnovy EÚ zdôrazňujú dôležitosť odolnosti a ekologickej premeny, podporujú prechod na systém založených na obmedzených zdrojov a zameraný na uhlíkovú neutralitu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %