Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.03.2018 09:00

„Nezastrešeným“ obciam prilosovali OZV


Ilustračná snímka, obec Jasenica.


Podľa predsedníčky predstavenstva Koordinačného centra OBALY Hany Novákovej by po zlosovaní 22. februára mali mať všetky slovenské obce a mestá zabezpečené financovanie triedeného zberu odpadov z obalov a neobalových výrobkov.


Presnejšie povedané ide o všetky obce a mestá, ktoré chceli uzatvoriť zmluvy s niektorou z ôsmich organizácií zastupujúcich výrobcov (OZV) obalov i neobalov s platnými autorizáciami.

Systém financovania a trhové prostredie

KC OBALY združuje organizácie zodpovednosti výrobcov. „Pred zlosovaním sme evidovali 12 obcí, ktoré ešte nemali uzatvorenú zmluvu o zapojení sa do systému financovania,“ informovala H. Nováková. Tiež upresnila, že viaceré ďalšie, ktoré sa z takého alebo onakého dôvodu rozišli so svojimi pôvodnými OZV, si v posledných týždňoch minulého roka samy našli OZV s voľnými kapacitami, respektíve o obce prejavili záujem organizácie zodpovednosti výrobcov. „Aj táto skutočnosť potvrdzuje, že v systéme funguje trhové prostredie,“ doplnila Nováková.

Spolupráca KC Obaly a ZMOS

„Keďže si KC OBALY chcelo byť isté, že triedený odpad vo všetkých obciach bude po zlosovaní financovaný výrobcami prostredníctvom OZV, ktoré o tento krok prejavia záujem, obrátili sme sa so žiadosťou o súčinnosť na Združenie miest a obcí Slovenska,“ pokračovala predsedníčka predstavenstva KC. „Následne ZMOS vyzvalo svojich členov, ktorí nemali od 1. januára 2018 uzatvorenú zmluvu na financovanie triedeného zberu s niektorou autorizovanou OZV, aby KC OBALY poslali žiadosť o prilosovanie k niektorej. Takto sme dvanástim obciam, ktoré záujem o financovanie triedeného zberu prejavili, OZV v minulom týždni prilosovali.“

OZV osloví obec do 10 dní od zlosovania

Povinnosťou OZV, ktorým boli obce prilosované, je kontaktovať sa s nimi do desiatich dní a ponúknuť im uzatvorenie zmluvy. „Prilosovaná OZV musí o výsledku kontaktu s  obcou informovať KC OBALY okamžite, najneskôr však do 30 dní od zlosovania,“ uzatvorila H. Nováková.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Zástupcovia OZV založili koordinačné centrum pre obaly – KC OBALY
Zástupcovia organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) sa na podnet MŽP SR stretli pred dvomi týždňami, aby v súlade so zákonom o odpadoch založili koordinačné centrum KC OBALY.
viac
12.02.2018
Ako vzdelávajú obyvateľstvo jednotlivé slovenské OZV
Organizáciám zodpovednosti výrobcov pre obaly i neobaly sme položili otázky o ich propagačných a vzdelávacích aktivitách v zazmluvnených obciach a mestách. Tak ako im to vyplýva zo zákona o odpadoch. Z ôsmich OZV s platnými autorizáciami odpovedalo šesť. Neodpovedali OZV E-cycling a OZV RECobal.
viac
23.01.2023
Ako správne triediť obaly zo syrov?
Máte radi syr? Tak 20. január je aj váš deň! Práve tento dátum je považovaný za Medzinárodný deň milovníkov syrov. Či už sú to tvrdé syry, mäkké, smotanové alebo syry s plesňou – každý si medzi nimi nájde ten svoj obľúbený. Po konzumácii syrov je však potrebné aj správne vytriediť obaly z nich.
viac
12.12.2023
Predvianočná nákupná horúčka vrcholí. Vieme kam s odpadom z nákupov?
To, že sa blížia vianočné sviatky každoročne pociťujú nielen nákupné centrá, e-shopy a dopravné spoločnosti, ale v konečnom dôsledku aj naše kontajnery a životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %