Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.04.2018 11:00

Nezamestnaným podieľajúcim sa na obnove hradov je určených 10 miliónov eur


Na snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková počas brífingu na tému: 9 miliónov eur na zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva vo Zvolene 16. apríla 2018. FOTO TASR - Branislav Račko


Nezamestnaným, ktorí sa tento rok budú podieľať na obnove slovenských hradov a zámkov, je určených viac ako 10 miliónov eur. Ministerstvo kultúry (MK) SR podľa ministerky Ľubice Laššákovej počíta, že do obnovy kultúrneho dedičstva na 37 kultúrnych pamiatkach sa zapojí 600 nezamestnaných.


Peniaze na zamestnávanie nezamestnaných poskytla z Operačného programu Ľudské zdroje Európska únia. Nezamestnaní by peniaze za svoju prácu na obnove pamiatok mali dostať počas siedmich mesiacov, od 1. mája 2018. Podľa ministerky administratíva spojená so zamestnávaním nezamestnaných bude v koordinácii s Ministerstvom, práce, sociálnych vecí a rodiny SR dovtedy pripravená.

Ľudia bez práce sa budú najviac podieľať na obnove hradov, zámkov a kaštieľov v Banskobystrickom kraji, kde takúto podporu získalo desať objektov. Laššáková uviedla, že ide o morálny dlh, keďže pamiatky v tomto kraji boli počas uplynulých rokov, keď samosprávu viedol Marian Kotleba značne zanedbávané.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
Obnova kultúrnych pamiatok pokračuje
Obnova národných kultúrnych pamiatok pokračuje aj napriek pandémii nového koronavírusu. Ministerka kultúry Natália Milanová podpísala zmluvy podprogramu dotačnej schémy Obnovme si svoj dom, zásluhou ktorej opäť nájdu prácu aj stovky dlhodobo nezamestnaných.
viac
19.03.2021
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných môže pokračovať
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných dostáva šancu pokračovať prostredníctvom novej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.
viac
04.08.2023
Pokračovanie projektu obnovy hradov je reálne s využitím prostriedkov ESF
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných je v roku 2024 reálne, ak sa k tejto téme prihlási niektorý zo subjektov, respektíve rezortov, ktoré disponujú finančnými prostriedkami Európskeho sociálneho fondu (ESF).
viac
20.12.2023
Združenie Zachráňme hrady víta pokračovanie obnovy pamiatok s nezamestnanými
Pokračovanie projektu obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných je výborná správa. Potvrdil to Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady, ktoré spája organizácie, venujúce sa obnove hradov a ďalších historických objektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %