Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.02.2019 10:33

Nespokojní obyvatelia Ružomberka spustili petíciu za zdravé mesto


Ružomberok.


Petíciu za zdravý Ružomberok spustili v piatok (1. 2.) počas ďalšieho verejného protestu v blízkosti administratívnej budovy Mondi SCP nespokojní obyvatelia mesta. Žiadajú v nej štátne orgány a miestnu samosprávu o urýchlené vyriešenie situácie v súvislosti s obťažujúcim zápachom v meste.


„Naším cieľom v rámci Ružomberka a okolitých obcí je dosiahnuť minimálne 10.000 podpisov, aby sme podľa zákona o petičnom práve získali právo rokovať s príslušným orgánom za naše požiadavky minimálne na úrovni Slovenskej republiky. Zároveň chceme vyvolať rokovanie v Národnej rade SR alebo minimálne na úrovni Ministerstva životného prostredia SR, aby sa dokázalo zaoberať týmto naším problémom,“ uviedol predseda petičného výboru a organizátor protestu Patrik Lupták.

Dodal, že nevôľa obyvateľov je dosť značná. „Preto veríme, že sa nám podarí vyzbierať dostatočný počet podpisov, i keď uvedený cieľ považujeme za veľmi náročný,“ skonštatoval.

Petícia stojí na štyroch požiadavkách. Ide o bezodkladné prijatie takých opatrení zo strany štátnej správy, samosprávy, ako aj miestnych papierní, ktoré zamedzia opakujúcemu sa šíreniu obťažujúcich zápachov. Petičiari zároveň požadujú aj vyšetrenie neštandardných situácií, ktoré podľa nich vznikajú počas prevádzky v papierňach a verejné informovanie o príčinách únikov zápachov. Žiadajú tiež zabezpečenie funkčného verejného meracieho, kontrolného a varovného systému pre obyvateľov mesta a okolitých obcí pri každej neštandardnej situácii.

Rozhorčenie a obavy zo zápachu, ktorý sa v polovici januára opakovane šíril v Ružomberku, vyjadrila na minulotýždňovom proteste viac ako stovka Ružomberčanov. Spoločnosť Mondi SCP sa obyvateľom mesta aj okolitých obcí za vtedy vzniknutú situáciu ospravedlnila. Enormný zápach podľa stanoviska spoločnosti spôsobil výpadok systému spaľovania zapáchajúcich látok v kombinácii s inverzným počasím.

Ružomberský hovorca Viktor Mydlo minulý týždeň v súvislosti s protestom uviedol, že vedenie mesta si uvedomuje vážnosť situácie. „Primátor dal podnet na prešetrenie kompetentným úradom - inšpekcii životného prostredia, okresnému úradu, odboru životného prostredia, a regionálnemu úradu verejného zdravotníctva," povedal s tým, že o výsledkoch budú občanov bezodkladne informovať.

Organizátori protestu v piatok avizovali, že na budúci týždeň sa uskutoční protestný pochod ulicami mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2016
Žiaci základných škôl zachránili zberom papiera približne 740 stromov
Takmer 93 ton odpadového papiera nazbierali žiaci prievidzských škôl od začiatku školského roka, v rámci 13. ročníka projektu EKOROK s Nestlé, čím symbolicky zachránili približne 740 stromov.
viac
13.06.2016
Krupina nevie zastaviť výstavbu betonárne
Takmer 250 obyvateľov Krupiny sa v máji podpísalo pod petíciu proti výstavbe betonárne v areáli bývalého podniku Osivo na Ulici Osloboditeľov.
viac
20.03.2019
Ružomberské papierne začali realizovať opatrenia proti úniku zápachu
Ružomberský celulózovo-papierenský podnik Mondi SCP začal robiť opatrenia proti výpadkom systému spaľovania zapáchajúcich látok. Podľa vedúcej oddelenia životného prostredia v závode Marianny Matajovej to spoločnosť bude stáť desaťtisíce až stotisíce eur.
viac
24.05.2021
V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky
V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %