Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.04.2016 10:55

Nedobudované komunikácie brzdia rozvoj celého regiónu


Pohľad na predsednícky stôl počas rokovania snemu.


V Krásne nad Kysucou sa vo štvrtok 17. marca uskutočnil snem starostov a primátorov miest Združenia miest a obcí Kysúc pod vedením jeho predsedu Jozefa Grapu.


Delegáti snemu zhodnotili činnosť za rok 2015, schválili tiež správu o hospodárení za rok 2015 a upravili rozpočet na rok 2016 tak, aby mohli prispieť občianskemu združeniu Náruč na jeho činnosť. Občianske združenie Náruč vykonáva niektoré činnosti v sociálnej oblasti i pre mestá a obce a tak delegáti snemu schválili príspevok aj na rok 2016. Snem sa zaoberal návrhom činnosti Združenia miest a obcí Kysúc na rok 2016.

Nezamestnanosť a doprava

Na sneme vystúpil riaditeľ Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Čadci Miroslav Mareček, ktorý informoval o aktuálnych možnostiach spolupráce. Delegáti snemu sa zaujímali o možnosti zamestnávania ľudí z evidencie práce a upozorňovali na niektoré problematické záležitosti. Jednou z nich je aj nemožnosť poskytnutia zoznamu uchádzačov o zamestnanie po schválení projektov, kde obce zamestnávajú ľudí z tejto evidencie. Delegáti snemu preto požiadali o vyvolanie rokovaní ohľadom poskytovania zoznamu uchádzačov o zamestnanie, ktoré by uľahčilo výber ľudí na jednotlivé projekty. Diskutovalo sa aj o nových projektoch, ktoré má úrad práce k dispozícii či už je to zamestnávanie absolventov škôl, alebo ľudí nad 50 rokov, ako aj  o aktuálnych problémoch pri zamestnávaní ľudí na aktivačných prácach.

Ďalším bodom programu bolo vystúpenie zástupcov SAD Žilina. Vedenie SAD informovalo o svojej činnosti a spolupráci s obcami, o riešení problémov s dopravou obyvateľov Kysúc a jeho zástupcovia prisľúbili, že aj naďalej budú promptne spolupracovať s primátormi a starostami obci pri ich riešení k plnej spokojnosti obyvateľov. V krátkej prezentácií priblížili svoju činnosť a účastníkov regionálneho snemu oboznámili aj so službami, ktoré môžu cestujúci využívať. V nových autobusoch inštalovali bezpečnostné pásy a v niektorých autobusových linkách majú cestujúci k dispozícií pripojenie na internet. Tieto služby budú neustále rozširovať a najmä skvalitňovať. Vedenie SAD prisľúbilo ďalej pokračovať aj v prevádzkovaní cyklobusu Žilina – Kysuce, ktorý je plne vyťažený a športová verejnosť sa môže premiestniť so svojimi bicyklami na Bystrickú cyklotrasu so zástavkami Krásno nad Kysucou – Nová Bystrica.

Výstavba cestnej siete

Primátori a starostovia prerokovali a nominovali svojich zástupcov na 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý sa bude konať 18. až 19. mája v Bratislave. Na sneme však rezonovala otázka výstavby cestnej siete na Kysuciach, ktorá vychádza z vyhlásení politických strán, ktoré budú formovať novú vládu. Primátori miest a starostovia s veľkým znepokojením sledujú dianie a majú obavy, že na Kysuciach sa kontinuita a priorita dobudovania cestnej siete posúva do úzadia. Poukazovali na následky, ktoré by nastali nedobudovaním celého úseku.

Nielenže by paralyzovali cestnú dopravu v tomto regióne, ale bola by ohrozená bezpečnosť všetkých jej účastníkov. Po dlhej rozprave napokon prijali vyhlásenie adresované novovytvorenej vláde Slovenskej republiky, ktoré prinášame v plnom znení ( v Obecných novinách č. 15-16/2016 na str. 19).

Vyhlásenie primátorov a starostov Kysúc zo snemu ZMOK

Primátori a starostovia Kysúc na zasadnutí snemu Združenia miest a obcí Kysúc vyslovili obavy z prezentovania niektorých politických strán o prioritách výstavby diaľníc na Slovensku. S obavami a prekvapením sledujeme vyhlásenia niektorých politických strán, ktoré preferujú jednotlivé úseky diaľnic bez toho, aby spomínali ako prioritu výstavbu a celé dokončenie diaľnice D3 aR5, ktorá prechádza Kysucami. Terajšia medzinárodná cesta I/11 je jedna z najzaťaženejších ciest, kde frekvencia áut úseku Kysucké Nové Mesto podľa sčítania áut z roku 2010 dosahovala 22 953 áut a v súčasnosti sa podľa odhadu blíži k 30 000 autám za 24 hodín. Táto medzinárodná cesta sa nie nadarmo nazýva ,,cestou smrti“.

Viac v Obecných novinách č. 15-16/2016 na str. 17

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2016
Košičania chcú nový stavebný zákon a viac peňazí na prenesené kompetencie
V Košiciach sa 7. marca uskutočnilo 29. zasadnutia Regionálneho združenia mesta Košice. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval jeho výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
25.04.2016
Starostovia v michalovskom regióne poukázali najmä na problémy v školstve
Členovia Regionálneho združenia Zemplín – Michalovský región sa na svojom výročnom sneme zišli 16. marca. Snem otvoril a viedol jeho predseda a primátor Michaloviec Viliam Zahorčák, ktorý privítal prítomných členov a hostí.
viac
25.04.2016
Bez vybudovania cestných komunikácií je rozvoj regiónu nemysliteľný
V Michalovej sa 16. marca konal snem Regionálneho združenia miest a obcí Horehronia a Stredného Rudohoria. Na sneme sa zúčastnili primátor mesta Brezno a 24 starostov a starostiek okresu Brezno.
viac
18.05.2016
Silná samospráva – pilier stabilnej spoločnosti
V bratislavskej Inchebe dnes o 13. hodine začal 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %