Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.09.2019 12:10

Nedeľný program národnej púte sa začne už v skorých ranných hodinách


Ilustračná snímka (tasr)


Štyri dni trvajúca Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne, ktorá sa začala v piatok (13. 9.), bude mať vrchol počas sviatku patrónky Slovenska, ktorý pripadá na 15. septembra.


Program v deň štátneho sviatku sa začína v skorých ranných hodinách. "Prvá svätá omša sa v bazilike uskutoční už o 5.00 h ráno, ďalšie budú nasledovať o 7.00 a 8.00 h. Je to predovšetkým pre pútnikov, ktorí už v takýchto skorých ranných hodinách prichádzajú z východného Slovenska, odkiaľ putujú celú noc," uviedol pre TASR rektor Národnej svätyne v Šaštíne páter Ondrej Kentoš.      

Od 9.15 h sa program presunie pred hlavný oltár v parku pred bazilikou. "Program sa začne modlitbou svätého ruženca, po ktorej bude pokračovať o 10.30 h slávnostná svätá omša. Kazateľom bude biskup Vladimír Fekete. Je to slovenský salezián, ktorý už niekoľko rokov pracuje v Azerbajdžane ako apoštolský prefekt," doplnil Kentoš. Slávnostnej omše sa okrem ďalších hostí zúčastnia aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).      

Po svätej omši v priestoroch oratória sa na detskom ihrisku začne program pre deti. "Pripravil ho Miro Jilo s Mariánom Bérom. Súbežne s týmto programom sa uskutoční modlitba katolíkov východného obradu," informoval páter.      

Nedeľňajší program vyvrcholí kultúrnymi vystúpeniami a pásmom slova hudby. "V tomto roku sme sa zamerali na Simeonovo proroctvo a chceme ho podať tak, ako ho môžeme vnímať z pohľadu súčasnosti," uviedol Kentoš.      

Celonárodná púť Slovenska k patrónke Slovenska – Sedembolestnej Panne Márii, sa koná po stáročia. Oficiálne od roku 1732, keď bola socha Sedembolestnej Panny Márie vyhlásená za milostivú. Každoročne navštívi Šaštín počas národnej púte okolo 20.000 veriacich, v jubilejnom roku Sedembolestnej Panny Márie 2014 to bolo 50.000 pútnikov.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2019
Knihou Záhoria sa stala monografia o meste Šaštín-Stráže
Anketa Kniha Záhoria spoznala výsledky 11. ročníka, ktoré vyhlásila Záhorská knižnica v Senici. Víťazom sa stala monografia Šaštín-Stráže autora Štefana Ovečku. TASR o tom informovala riaditeľka Záhorskej knižnice v Senici Silvia Sameková.
viac
20.04.2021
NS MAS chce nové pravidlá pre budúce programové obdobie
Národná sieť miestnych akčných skupín (NS MAS) SR pripravila na 23. apríla online konferenciu Ako ďalej LEADER na Slovensku v rokoch 2021-2027.
viac
16.09.2023
Národná púť v Šaštíne je silným posolstvom jednoty
Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok 15. septembra 2023 zúčastnila na svätej omši v bazilike v Šaštíne pri príležitosti národnej púte a sviatku Sedembolestnej Panny Márie.
viac
04.03.2024
Železný pútnik vyštartuje do Šaštína-Stráží dva týždne pred Veľkou nocou
Už tretí ročník nočnej pôstnej púte v predveľkonočnom období s názvom Železný pútnik ohlásila farnosť Trstín pri Trnave na piatok 15. marca. Pútnici sa vydajú na takmer štyridsaťkilometrovú pešiu túru z Hájička pri Trstíne cez Malé Karpaty do Šaštína-Stráží. Informoval o tom za usporiadateľov Martin
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %