Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
29.07.2019 01:20

Nedeľa vo Vlkolínci sa nesie v znamení folklóru a ľudových remesiel


Vlkolínec. Ilustračná snímka, zdroj: Travel Addicts


Tradičné podujatie Nedeľa vo Vlkolínci sa tento rok niesla v znamení folklóru a ľudových remesiel. Celodenný kultúrny program otvorilo v nedeľu dopoludnia vystúpenie folklórnej skupiny Likava.


Podľa Gabriely Demčákovej z ružomberskej radnice sa každý ročník podujatia snažia obohatiť niečím novým. „Tento rok to bola minitombola, pričom lístky rozdávali bezplatne. Druhou novinkou bolo čítanie s opicou Škoricou. Vieme, že deti treba ku knižkám viesť už od malička, a toto je ideálny prostriedok, aby sme aj my prispeli k tomu, že deti budú rady čítať. Pripravené boli  aj malé súťaže,“ priblížila Demčáková pre TASR.       

Medzi sprievodné aktivity v rámci Nedele vo Vlkolínci patrila aj prezentácia tradičného slovenského remesla v Dome UNESCO. „Počas celého leta remeselníci návštevníkom približujú remeselnú výrobu a podľa možností im umožnia k ich dielu aj prispieť. V dome UNESCO bol hrnčiar, šúpoliarka či remeselník, ktorý vypaľuje do dreva. V dedine však bol aj kožiar či medovnikárka,“ doplnila Demčáková.       

Ružomberský primátor Igor Čombor:  „Čísla návštevnosti Vlkolínca sa blížia k 100.000 ročne, čo nie je zanedbateľný počet. Za pamiatku UNESCO je vyhlásený už 25 rokov, chceli by sme si to udržať aj do budúcnosti. Určite je tu čo zlepšovať, či už pre turistov, ale aj čo sa týka vzhľadu samotnej pamiatky,“ povedal. Zároveň poukázal na to, že skanzen má podľa neho veľmi dobrú perspektívu do budúcnosti.       

Nedeľu vo Vlkolínci pripravuje každoročne v poslednú júlovú nedeľu mesto Ružomberok v spolupráci s partnermi. Počas podujatia je zabezpečená bezplatná kyvadlová doprava z neďalekej Trlenskej doliny do Vlkolínca a späť, a to v čase do 18.00 h.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2018
Vlkolínec: Štvrťstoročie na mape Unesco si pripomenieme putovnou výstavou
Vedeli ste, že obyvatelia Vlkolínca mali byť v 50. rokoch minulého storočia presťahovaní na okraj Ružomberka? Tým by zanikol ráz živej osady, ktorý dáva Vlkolíncu punc jedinečnosti.
viac
28.10.2018
Putovnú expozíciu o Vlkolínci presunú do L. Mikuláša, šnúru zakončí v Bratislave
Putovnú expozíciu, ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia zápisu Vlkolínca do UNESCO, nainštalujú v novembri v priestoroch jedného z obchodných centier v Liptovskom Mikuláši. Poslednou zastávkou bude v decembri hlavné mesto Bratislava, kde výstava ukončí svoju takmer ročnú púť.
viac
14.06.2019
Transparentné riadenie mesta majú zabezpečiť nové poradné orgány
Transparentné a komplexné riadenie mesta Ružomberok majú zabezpečiť štyri nové poradné orgány. Zriadil ich ružomberský primátor Igor Čombor. Sú medzi nimi legislatívna rada primátora, zbor poradcov primátora, klub primátorov mesta a zbor ambasádorov mesta.
viac
11.09.2023
Remeselníkov vo Vlkolínci si počas leta pozrelo vyše 8000 návštevníkov
Víkendové prezentácie remeselníkov vo Vlkolínci pri Ružomberku si počas tohto leta pozrelo viac než 8000 návštevníkov. Z toho bolo viac než 3000 cudzincov, najmä z okolitých krajín. TASR o tom v pondelok informovali z ružomberského informačného centra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %