Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.04.2018 12:48

Navrhujeme vytvoriť Fond na ochranu národného prírodného dedičstva


Ilustračná snímka


Vytvorenie Fondu na ochranu národného prírodného dedičstva navrhuje mimoparlamentná strana SPOLU - občianska demokracia s tým, že majiteľom lesov by tento fond poskytol primeranú protihodnotu za obmedzenia v týchto lesoch.


Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Miroslav Beblavý, podľa ktorého po sociálnych balíčkoch nastal čaj aj na investičné balíčky. Peniaze by medzi ne rozdelil jedna k jednej.       

"Európskej ekonomike sa darí najviac od krízy a aj slovenský štátny rozpočet má preto vyššie príjmy, ako očakával. Vládna koalícia chce tieto prostriedky použiť na ďalší sociálny balíček. Mali by sme však investovať aj do budúcnosti, do ľudí a do kvality ich života," myslí si Beblavý. Prírodou začínajú preto, lebo ekológia býva často vnímaná až ako to posledné. "Je to veľmi zlý pohľad. Keď budeme mať otrávenú pôdu a zničené lesy, tak nám už nepomôže, že budeme mať HDP. Zároveň využitie dobre chránenej prírody nám môže priniesť ekonomický prospech," odkázal.       

Podpredseda strany Erik Baláž by chcel vyhlásiť vzácne lesy za bezzásahové územia tak, ako je to bežné vo vyspelých krajinách. Zároveň tvrdí, že na záchranu lesov je potrebné popri ochrane štátnych pozemkov vyriešiť približne 100.000 hektárov súkromných. Malo by ísť o lesy v existujúcich prísne chránených územiach a v lokalitách, ktoré by mohli byť vyhlásené za prísne chránené.       

"Ako štát by sme mali jasne určiť, aké pravidlá budú v týchto lesoch platiť. Strana SPOLU si ctí súkromné vlastníctvo. Ak majiteľ lesa s ním nemôže svojvoľne nakladať a hospodáriť v ňom, mal by dostať primeranú protihodnotu v podobe výmeny pozemku, garantovaného výkupu alebo nájmu, resp. platbu za ekologické služby," konštatoval.       

Baláž vypočítal, že na prenájom všetkých pozemkov by stačilo 10 miliónov eur ročne. Ak by štát chcel vykúpiť tieto pozemky naraz, podľa súčasných cien by to bolo asi 400 miliónov eur. "Ale taký záujem o predaj je nereálny. Očakávam, že fond by potreboval 30 miliónov eur ročne na to, aby sme naše lesy systematicky chránili. Výmena iných štátnych pozemkov za chránené lesy by bola zadarmo," dodal.      

Legislatívny návrh Beblavý ako nezaradený poslanec chce predložiť tak, aby bol do leta v parlamente.  Ak ho plénum schváli, je reálne, aby fond fungoval od roku 2019.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
L. Sólymos je za vyhlásenie NP Podunajsko, ak bude mať reálne základy
Minister životného prostredia László Sólymos je za vyhlásenie národného parku Podunajsko na západnom Slovensku.
viac
25.04.2017
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili vo Falckom lese
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili ochranári počas uplynulého víkendu na území Falckého lesa v Nemecku. Pomenovali ho Cyril. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného v najväčšej zalesnenej oblasti v krajine. Projekt má pomôcť zachovaniu populácie rysa v Nemecku.
viac
18.01.2018
Komárno finančne podporí projekty zamerané na zlepšenie kvality života
Mesto Komárno vo svojom rozpočte na rok 2018 schválilo 10 000 eur na financovanie projektov, ktorých cieľom je zlepšenie kvality života, životného prostredia a ochrana prírodných hodnôt.
viac
10.03.2020
Kaštiel v Čunove prejde komplexnou obnovou
Čunovský kaštieľ spolu s priľahlou záhradou a sýpkou prejde komplexnou pamiatkovou obnovou s dôrazom na zachovanie historicky cenných architektonických prvkov. Rekonštruovať ho ide Bratislavský samosprávny kraj a jej výsledkom bude vznik ekocentra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %