Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
20.09.2016 11:49

Nárok starostu/primátora na odstupné jednoznačne stanovuje zákon


Ilustračná snímka zdroj: (int)


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.


Otázka:

Starosta našej obce sa vzdal svojho mandátu. Odôvodnil to zdravotnými a rodinnými problémami. Agendu však svojmu zástupcovi do dnešného dňa neodovzdal. Myslíme si, že na obecnom úrade nie je poriadok v účtovníctve ani v zmluvách, na základe čoho môže vzniknúť obci škoda. Súčasne máme za to, že nedávno svojím konaním súvisiacim s nepodpísaním zmluvy, ktorú schválilo obecné zastupiteľstvo, poškodil obec. Vzhľadom na uvedené skutočnosti zastávame názor, že starosta obce svojím konaním zneužil právomoc verejného činiteľa, preto by mu obec nemala vyplatiť odstupné. Nie je to v rozpore so zákonom? Súčasne by sme chceli vedieť, či konanie bývalého starostu možno kvalifikovať aj ako porušenie trestného práva.

Odpoveď:

Odstupné starostu je upravené v ustanovení § 5 ods. 1 zákona č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov, ktoré znie: „Po zániku mandátu starostu z dôvodu skončenia funkčného obdobia patrí starostovi odstupné z rozpočtu obce vo výške trojnásobku jeho priemerného mesačného platu, ak vykonával funkciu dlhšie ako šesť mesiacov. To neplatí, ak ide o dôvody uvedené v osobitnom predpise.  9) Odstupné starostovi nepatrí, ak vykonával funkciu menej ako šesť mesiacov.“

Odkaz číslo 9, na ktorý sa toto ustanovenie odvoláva a podľa ktorého starostovi obce po zániku mandátu odstupné nepatrí, je odkaz na § 13a ods. 1 písm. a), d) a f) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“). Tento odsek uvádza celkom 10 dôvodov zániku mandátu starostu obce, z ktorých len v troch prípadoch (vyššie uvedené písm. a), d) a f)) starostovi obce nepatrí odstupné z rozpočtu obce. Ide o nasledovné dôvody:

odmietnutie sľubu alebo zloženie sľubu s výhradou, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin alebo právoplatné odsúdenie za trestný čin, ak výkon trestu odňatia slobody nebol podmienečne odložený, vyhlásenie výsledku miestneho referenda o odvolaní starostu, ktorým sa rozhodlo o odvolaní starostu.

Vo všetkých ostatných prípadoch, teda aj v prípade, že sa starosta vzdal mandátu, mu zo zákona patrí odstupné vo výške trojnásobku jeho priemerného mesačného platu. Podmienkou je len to, aby vykonával funkciu dlhšie ako šesť mesiacov. Vyplatenie odstupného podmieňovať ďalšími skutočnosťami nie je v súlade so zákonom, hoci by išlo o podozrenia, ktoré uvádzate v otázke. Jednoducho povedané: v tomto prípade nie je správne miešať hrušky s jablkami.

Čítajte v Obecných novinách č. 37-38/2016 na str. 21.

Autor: JUDr. Daniela Franzenová, Kancelária ZMOS.


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2016
Užitočné rady a informácie - právna poradňa
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
15.06.2016
Kto má riešiť záškoláctvo. Užitočné rady a informácie - právna poradňa
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
13.12.2016
Zastupovanie starostu neznamená zánik poslaneckého mandátu
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
05.11.2022
Na čo máte nárok v prípade konca výkonu mandátu
Na čo máte nárok v prípade, ak Vám skončí výkon mandátu primátorky/primátora, starostky/starostu?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %