Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.12.2016 08:10

Národný cintorín zasiahla veterná smršť, poškodených je do 60 hrobov


Vyvrátený strom a poškodené hroby na Národnom cintoríne po nočnej veternej smršti v Martine v piatok 2. decembra 2016. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Národný cintorín v Martine zasiahla v noci zo štvrtka (1.12.) na piatok (2.12.) veterná smršť, ktorá vyvrátila niekoľko stromov a tie poškodili od 30 do 60 hrobov. TASR o tom informoval primátor Martina Andrej Hrnčiar.


      "Vyčísľujeme škody a zisťujeme ich rozsah. Sú poškodené aj národné kultúrne pamiatky, ako napríklad hrob Svetozára Hurbana Vajanského. Momentálne je Národný cintorín z dôvodu bezpečnosti uzatvorený pre verejnosť," povedal Hrnčiar.       

Doplnil, že na pondelok je zvolaná mimoriadna komisia Národného cintorína. "Už budeme vedieť predbežný rozsah škôd a začneme s ich odstraňovaním. Na Národný cintorín nemajú možnosť prístupu mechanizmy, čiže všetko sa bude musieť odstrániť ručne. Takže asi to chvíľu potrvá. Ale urobíme všetko pre to, aby bol Národný cintorín sprístupnený verejnosti v čo najkratšom čase," zdôraznil martinský primátor.       

Národný cintorín, na ktorom je pochovaných viac ako 400 národných dejateľov, založili koncom 18. storočia pôvodne ako mestský cintorín. Pretože Martin sa neskôr stal centrom národnej kultúry Slovákov, posledné miesto odpočinku na ňom našli postupne mnohí národovci, a tak získal celonárodný význam. V roku 1967 vyhlásili Národný cintorín za národnú kultúrnu pamiatku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2017
Na Národnom cintoríne v Martine sú nové digitálne informačné tabule
Tri nové digitálne informačné tabule sprístupnili pred sviatkom Všetkých svätých na Národnom cintoríne v Martine. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.
viac
12.03.2018
Na Národnom cintoríne v Martine sa začne výrub rizikových drevín
Na Národnom cintoríne v Martine sa od 13. do 28. marca uskutoční výrub rizikových drevín. Pre výrubové práce čiastočne obmedzia dopravu na ulici Sklabinská. V pondelok o tom informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.
viac
25.06.2018
Pietny akt na Národnom cintoríne otvoril Dni Milana Hodžu
Pietny akt na Národnom cintoríne v Martine pri pomníku prvého slovenského predsedu vlády Československej republiky (v rokoch 1935 až 1938) Milana Hodžu otvoril v sobotu program XIV. ročníka Dní Milana Hodžu, ktoré sa konajú počas tohto víkendu v jeho rodnej obci Sučany.
viac
13.03.2021
Mestskí poslanci iniciovali petíciu za jediný Národný cintorín
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine iniciovali petíciu, ktorá vyjadruje nesúhlas s tým, aby bol za Národný cintorín Slovákov vyhlásený iný ako Národný cintorín v Martine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %