Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.09.2018 01:24

Najzaujímavejším objavom sezóny na Pustom hrade je ihlica z jantáru


Pustý hrad, ilustračná snímka, zdroj: slovankia.travel


Najzaujímavejším nálezom končiacej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom bola tordovaná ihlica vyrobená z jantáru. Archeológovia tam okrem falzifikátov mincí z prelomu 13. a 14. storočia objavili aj pravé razby Bela IV. a Přemysla Otakara II.


Ako na stránke pustyhrad.com uvádza vedúci výskumu Ján Beljak, sezónu začali na Dolnom Pustom hrade, kde počas mesiacov jún a júl preskúmali úseky južnej a západnej línie jeho opevnenia a časť tzv. spojovacieho múru s prvou vstupnou bránou, ktoré pripravili na ich obnovu.       

Okrem nálezov z druhej polovice 13. storočia, ktoré sa koncentrovali okolo zvyškov maltovej podlahy zrubového objektu pristavaného k západnej hradbe neďaleko hlavnej vstupnej brány, objavili bohatú kolekciu zdobenej keramiky a kamenných nástrojov badenskej kultúry z neskorej doby kamennej.       

Na Hornom Pustom Hrade, kde sa presunuli v polovici júla, sa podarilo zrealizovať šesť archeologických sond bohatých na nálezové situácie a vedecké zistenia. V zásype valu sa napríklad našla početná keramika lužickej a kyjatickej kultúry.       

"Aj tento rok výskum potvrdil, že opevnenie stredovekého hradu, ktoré zaberá plochu 3,5 hektára, vzniklo už v závere 12. alebo na začiatku 13. storočia," pripomína Beljak. 

V sonde pri severnej stene veže komitátneho hradu boli dobre čitateľné nálezové situácie datované keramikou z 12. a 13. storočia, ale aj slavónskym denárom Bela IV.       

Zaujímavým bol aj výskum nádvoria tzv. Dončovho hradu pred vstupom do paláca. Priniesol početné nálezy z druhej polovice 13. storočia a objav maltovej podlahy dreveného objektu, ktorý sa tam nachádzal.       

Práce na Pustom hrade budú pokračovať do konca októbra 2018. V priebehu septembra sa budú zasýpať zdokumentované archeologické sondy a predovšetkým sa budú finalizovať murárske práce na obnove južnej línie opevnenia Dolného hradu a brány v tzv. spojovacom múre. Na Hornom hrade sa opravia murivá, ktoré vykazujú statické poruchy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2018
Na Pustom hrade otvoria infobod a bufet
Pustý hrad je pýchou mesta Zvolen: patrí medzi najvýznamnejšie národné pamiatky, výskum, ktorý na ňom prebieha nepretržite od roku 1992, odhalí každý rok nové prekvapenia a jeho návštevnosť rastie. Aby mesto podporilo služby turistom, otvára teraz bufet a informačné centrum.
viac
12.08.2018
Pokrstili novú publikáciu o Pustom hrade
Mesto Zvolen vydalo novú knihu o Pustom hrade a Peťuši s najnovšími poznatkami z výskumov od autorov Jána Beljaka, Noémi Beljak Pažinovej, Michala Šimkovica
viac
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
22.08.2023
Na Pustom hrade si opäť pripomenú svadbu z 13. storočia
Na Pustom hrade nad Zvolenom si počas posledného augustového víkendu opäť pripomenú svadbu z 13. storočia. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %