Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.01.2016 08:00

Najviac peňazí vyčlenili žilinskí župní poslanci na sociálnu oblasť a dopravu


Žilinská župa rozhodla o tokoch financií. (Foto: Wikimedia Commons)


ŽSK bude v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v sume 167 090 196 eur. Rozpočet schválilo Zastupiteľstvo ŽSK na svojom poslednom minuloročnom zasadnutí, ktoré sa konalo 21. decembra.


„Podarilo sa nám zostaviť rozpočet, ktorým prerozdelíme finančné prostriedky do všetkých oblastí župy – do vzdelávania, sociálnych služieb, dopravy, kultúry i zdravotníctva. Žilinský kraj aj tento rok vloží najviac financií do sociálnej oblasti, v ktorej je najväčším poskytovateľom sociálnych služieb na Slovensku,“ zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár. Podľa jeho slov je pre sociálne služby v rozpočte vyčlenených 32 miliónov eur. Viac ako 31 miliónov eur rozdelí kraj aj do oblasti dopravy. „V novom roku plánujeme rekonštrukcie ciest II. a III. triedy v regiónoch Kysuce, horné Považie, Turiec, Liptov a Orava v sume 7,5 miliónov eur. Zvyšné finančné prostriedky vkladáme do regionálnych závodov Správy ciest ŽSK, napríklad aj na generálnu opravu desiatich vozidiel Tatra alebo nosičov špeciálnych nadstavieb, a na zabezpečenie služieb prímestskej autobusovej dopravy,“ uviedol J. Blanár.

Zdravotníctvo si z rozpočtu ukrojí takmer 7,5 milióna eur. „Kysucká nemocnica v Čadci, Liptovská nemocnica v Liptovskom Mikuláši, Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne a Hornooravská nemocnica v Trstenej spolu s Oravskou poliklinikou v Námestove využijú finančné prostriedky najmä na rekonštrukciu svojich priestorov a investície do prístrojového vybavenia. Vo všetkých župných nemocniciach plánujeme vybudovať urgentné príjmy, do ktorých investujeme 3 milióny eur,“ dodala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková.

Súčasťou rokovania Zastupiteľstva ŽSK bolo aj schválenie návrhu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) Žilinského samosprávneho kraja až do roku 2020. Ide o strategický dokument, ktorého zámerom je definovať potenciál, potreby a hlavné ciele rozvoja kraja. „Na tvorbe tohto dokumentu sa podieľali odborníci a vytvorené boli aj štyri pracovné expertné skupiny, vďaka ktorým vzniklo dielo zohľadňujúce našu aktuálnu sociálno-ekonomickú situáciu, nové výzvy a podmienky, ktoré nás čakajú v rámci Európskej únie a Slovenska. Zároveň vďaka nemu budeme môcť predkladať aj v novom programovom období žiadosti o čerpanie eurofondov pre rozvoj Žilinského kraja,“ vysvetlil J. Blanár. Ako doplnil, aj vďaka dobre vypracovanému PHSR ŽSK sa v minulom období podarilo získať pre územie kraja zazmluvnených 2,1 miliardy eur. „V tomto trende chceme pokračovať a vložiť do žilinskej župy čo možno najviac kvalitných investícií, ktoré nám pomôžu posúvať kraj ďalej a vytvárať pre našich obyvateľov, ale aj návštevníkov a turistov, miesto pre ich osobný, pracovný či rodinný rozvoj,“ dodal žilinský župan.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
12.04.2024
Technická univerzita vo Zvolene plánuje obnoviť Študentský domov Ľudovíta Štúra
Technická univerzita vo Zvolene (TUZVO) plánuje komplexne obnoviť svoj Študentský domov Ľudovíta Štúra. Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie s tým, že odhadovaná suma zákazky je 7.384.570 eur bez DPH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %