Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.05.2018 11:20

Najkrajší list v roku 2018 napísala 12-ročná Tereza Justína Vaneková


Súťaž o najkrajší list


Aj tento rok sa deti a mládež do 15 rokov zapojili do súťaže o najkrajší list, ktorej národné kolo vyhlasuje Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR.


Víťazkou aktuálneho 47. ročníka, v rámci ktorého prišlo takmer 600 listov, sa stala Tereza Justína Vaneková zo ZŠ J. A. Komenského v Tvrdošovciach.

Úlohou autorov bolo napísať na tému „Predstav si, že si list a cestuješ v čase. Aký odkaz by si zanechal svojim čitateľom?“. Víťazný list, ktorý bol nielen obsahovo zaujímavý, ale navyše ho dopĺňali krásne kresby, určila komisia zložená zo zástupcov Slovenskej pošty a Ministerstva dopravy a výstavby SR. Preložený do anglického jazyka ho Slovenská pošta poslala do Bernu na posúdenie medzinárodnej porote Svetovej poštovej únie, ktorá bude vyberať najkrajší list spomedzi všetkých zapojených krajín.

Výherkyňa napísala príbeh o liste bývalého lodného admirála, ktorý nestihol byť doručený jeho milej, a tak putoval ďalej. Stihol byť v múzeu, zhorieť v ohni, vyrásť v nový strom, až sa stal opäť listom a poslom správ. Bohužiaľ, opäť sa mu nepodarilo včas odovzdať odkaz starej mamy vnukovi, keďže súčasná generácia uprednostňuje iné formy komunikácie. Poučenie, ktoré vyplynulo v závere – potreba vážiť si reálnych ľudí, tu a teraz – bolo krásnym odkazom pre budúce generácie.

Na druhom mieste skončila Nina Adamčíková zo ZŠ Škultétyho v Topoľčanoch. Na treťom mieste sa umiestnila Lenka Hardoňová zo ZŠ Juh vo Vranove nad Topľou, na štvrtej priečke skončil Miroslav Sovič zo ZŠ Staničná 13 v Košiciach a piaty najkrajší list napísal Frederik Šipula zo ZŠ v Janovej Lehote. „Nesmierne nás teší, že sa táto súťaž stretla s takou odozvou, a že deti opäť objavili čaro rukou písaných listov. Prišlo nám množstvo krásnych a zaujímavých príbehov, a vybrať ten najkrajší nebolo jednoduché. Čítať si listy plné silných príbehov – mnohé doplnené farebnými ilustráciami – bol pre mňa veľký zážitok,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik.

Do súťaže sa zapojilo päťnásobne viac detí ako v minulom roku. Keďže bol výber najkrajšieho listu veľmi náročný, organizátori súťaže sa rozhodli od tohto ročníka zaviesť novinku. Ministerstvo dopravy a výstavby SR ocenilo Čestným uznaním list, ktorý mimoriadne zaujal svojím príbehom. Uznanie získala Nina Adamčíková zo ZŠ Škultétyho v Topoľčanoch, ktorá zároveň v súťaži skončila na druhom mieste.

Najlepší autori budú ocenení spoločenskými hrami od iHRYsko.sk, knižnými darčekmi od vydavateľstiev Ikar a Slovart, reklamnými predmetmi od spoločnosti Swan a rodinným vstupom na prechádzku v korunách stromov od Bachledka Ski & Sun. Autorka víťazného listu navyše získa pobyt v horskom prostredí pre seba a svoju rodinu, ktorý do súťaže venuje Slovenská pošta. „Všetkým autorom srdečne blahoželáme a veríme, že im nadšenie pre tvorbu ostane aj v budúcnosti,“ doplnil Róbert Gálik.

 

Autor: ts - Martina Macková, Slovenská pošta, a. s.


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Deti môžu opäť súťažiť o najkrajší list
Deti sa môžu aj tento rok zapojiť do súťaže o najkrajší list 2020. Napísať majú o svete, v ktorom žijeme.
viac
21.03.2020
Súťažiť o najkrajší list môžu deti aj elektronicky
O týždeň končí súťaž pre deti a mládež v písaní listov. Posledný termín na zapojenie sa do súťaže Najkrajší list 2020 je 27. marec.
viac
28.03.2022
Súťažte o Najkrajší list a vyhrajte zaujímavé vecné ceny
Deti vo veku od 9 do 15 rokov sa stále môžu zapojiť do súťaže o Najkrajší list a vyhrať zaujímavé vecné ceny.
viac
09.03.2023
Deti sa môžu opäť zapojiť do súťaže o Najkrajší list
Aj v tomto roku sa môžu deti vo veku od deväť do 15 rokov zapojiť do súťaže o Najkrajší list, ktorú vyhlasuje Svetová poštová únia a na Slovensku v spolupráci s ministerstvom dopravy a ministerstvom školstva organizuje Slovenská pošta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %